iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Могат да откраднат данните ни във Фейсбук

Могат да откраднат данните ни във Фейсбук 06_1434965537

Възможно е да ви откраднат личните данни чрез Фейсбук приложение. Постоянно ни заливат с тестове от сорта - Какъв вид жена сте? На колко години наистина изглеждаш? Как ще изглеждаш след 50 години?

Решавамe да отворим едно от тях и с изненада откриваме поразителната си прилика с журналистката Бетина Жотева. След 50 години.

„Имат база данни, в която имат снимки на хора, които може би дори не знаят, че са в тази база данни. Имам няколко приятели, които, гледайки се на снимките, излиза, че са с една и съща снимка всъщност”, обясни Вени Марковски от Българското интернет общество.

И тази наглед безобидна игра всъщност е цяла система за търговия с лични данни.

„Всичко е напълно законно. Човек самичък се съгласява с предоставянето на тези данни. Проблемът е, че това е като лавина, като снежна топка. Един човек се съгласява, след това и неговите приятели се съгласяват. И в един момент това са хиляди хора, всеки от тях с по стотици, хиляди приятели, т.е. говорим за милион и нещо лични данни”, коментира Вени Марковски.

В повечето случаи ни залъгват с тестове за определяне на нашите лични качества. Уви, единственото нещо, което се случва, е че хората, които ги създават, получават нашите лични мейли, лични контакти, а дори и лични адреси… За радост на търговците. Загадка остава само цената ни в социалните мрежи.

„Да речем, че вие сте примерно компания, която предоставя някакъв продукт, който се предлага предимно по интернет, вие ще сте готови да платите много висока цена”, добавя Вени Марковски.

Той алармира и за друг тип иновация в интернет измамите.

Хакери пробиват профилите на наши Фейсбук приятели. Казват ни, че имат спешна нужда от пари. По пример на телефонните измамници. Методът е един и същ. Различно е само мястото и таргет групата. А колко вече са измамени - не знае никой…

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.