iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Много от етикетите на бутилките с минерална вода са неясни

Много от етикетите на бутилките с минерална вода са неясни 03_1458110467

Всяко трето шише или около 200 млн. л вода е била продадена в бутилки, чиито етикети са неясни за потребителя, като това твърдят от Федерацията на потребителите в България (ФПБ). По предварителни данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки през миналата година сме изпили около 650 млн. литра вода.

„Етикетите на бутилките често са с подвеждаща или с недостатъчна информация. Има опаковки, на които дори с лупа не може да се прочете какво има в бутилките”, казва изпълнителният секретар на ФПБ Емил Георгиев. „Не се изписва наименованието на находището на водата, а

се използва по-известно географско име.

Например вода от едно находище се бутилира в друго съседно село. Много други води не се бутилират в находището”, твърди още той.

От ФПБ посочиха пример за един от продуктите, на който не е посочено наименованието на находището по начин, че потребителите да могат да го прочетат при покупка. На друга бутилка това от наименование не е написано с 1,5 пъти по-широки и по-високи букви от търговската марка, което според неправителствената организация е в нарушение на изискванията за етикетиране на продуктите.

По думите на Георгиев не било ясно от етикетите кога една вода е минерална и кога изворна, както и точното търговско наименование на производителя. Той съобщи и за хванати търговци в Хасково, наливали вода от чешмата и я продавали като минерална или изворна.

Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България заяви, че

не отговаря на истината твърдението

за липса на информация за водата върху етикетите. „В таблици има данни за минерализацията. Не ми се вярва да е чак толкова тежка ситуацията с дребните букви на етикета. Има регламент колко големи трябва да са те в зависимост от обема на бутилката. Те се изчисляват спрямо възможната площ на етикета”, обясни тя.

„Нашите производители са обект на стриктен контрол. Водата има изискване да се бутилира с директна тръбопроводна връзка във фабриката за бутилиране. Сондажът се намира в санитарно-охранителна зона. Абсурдно е да се твърди, че масов продукт като водата може да се предлага нарушение на европейските правила. Неоснователни са претенциите и за имената на водите. Те

са част от европейски списък

и свободно се търгуват в цяла Европа”, каза Величкова.

Тя съобщи още, че българската бутилирана вода се продава и в съседните страни - Румъния, Македония и Сърбия. Изнася се дори и в Китай, като най-голям относителен дял в продажбите зад граница има натуралната минерална вода.

„От около 650 млн. л бутилирана вода продадени у нас през миналата година, малко над половината е била минерална, останалото количество е изворна и трапезна”, обясни тя.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.