iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Много фирми се притесняват за цените на тока за индустрията

Много фирми се притесняват за цените на тока за индустрията 12_1449740844

Цените на тока за индустрията и на суровините притесняват най-много бизнеса, като за тях се тревожат около 48% от фирмите у нас, сочи тазгодишният Европейски икономически преглед.

В него са участвали около 60 000 фирми в целия ЕС. В страната ни в изследването са включени близо 500 фирми. Анализът бе представен вчера от Българската търговско- промишлена палата (БТПП).

Тревогите на фирмите са обясними, тъй като допитването сред членовете на палатата е направено през септември - месец след като в сила влязоха новите цени на тока, които оскъпиха драстично енергията за индустрията. В резултат работодателите поискаха да бъдат запазени старите нива отпреди 1 август и поставиха ултиматум това да се случи от 1 януари. Приблизително същия дял - 44% от фирмите у нас, са определили цените на тока като най-голямо препятствие и през наближаващата 2016 г. "По този показател България се различава сериозно от останалите страни от ЕС, в които този въпрос е маловажен за бизнеса", каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Вторият по ред проблем пред бизнеса е липсата на квалифицирани кадри - около една трета от работодателите се оплакват от недостатъчно добре подготвени работници. Миграционният проблем и сигурността също смущават фирмите и ги карат да са по-предпазливи в инвестирането и разширяването на бизнеса си. Според Симеонов това е сигнал към правителството. "Не може да има отстъпление от създаването на по-сигурна среда и колкото и да е трудно за бюджета, ще трябва да се отделят пари за отбрана и сигурност, за да е спокоен бизнесът", каза шефът на БТПП.

Традиционно българският бизнес очаква новата година с умерен оптимизъм. По този показател родните фирми се намират "по средата" спрямо колегите си от ЕС. Най-големите оптимисти в ЕС са бизнесмените в Ирландия, Финландия и Португалия. Очаквано най-черногледи са в Гърция, негативно са настроени и унгарските фирми. Почти половината от анкетираните смятат, че през 2016 г. ще увеличат приходите си зад граница.

"Какви ще са темповете на ръст в износа зависи много и от глобалната среда. При проучването от 2014 г. 48% от фирмите прогнозираха ръст в износа си за 2015 г., но реално само 37% от тях го постигнаха", добави Симеонов.

ПРЕЧКИ

Разходите за труд през 2016 г. също притесняват фирмите. Около 28% от тях смятат, че те ще оказват натиск върху тяхната дейност. Мнението на анкетираните е повлияно от увеличенията на минималните осигурителни прагове и на минималната заплата. В същото време през 2015 г. България продължава да е сред страните с най-голям ръст на разходите за труд в ЕС.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.