iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Млякото у нас е по-скъпо от Германия, Испания, Румъния и Франция

Млякото у нас е по-скъпо от Германия, Испания, Румъния и Франция 03_1457939666

Българите плащат по-скъпо за литър мляко от гражданите на Германия, Испания, Румъния и дори Франция, сочи проучване, базирано на данни на Евростат и сайта numbeo.com.

Бутилка прясно мляко у нас струва средно 1,89 лв. за литър, докато в Румъния средната цена е 1,67 лв. за л, в Германия – 1,44 лв., в Испания – 1,52 лв. Макар и с малко французите също плащат по-малко за бутилка – 1,85 лв. за л.
Доста по-високи са цените в Италия и Гърция, където литърът струва 2,34 лв.

Румъния вече ни измества като най-евтината страна по отношение на цените на храните, показват още данните. Северната ни съседка държи най-ниските цени на хляб, ориз, телешко и пилешко месо. Средната цена на килограм телешко там е 10, 85 лв., а у нас – 12,51 лв. Въпреки това цените у нас са доста под тези във Франция например, където килото струва средно 33,25 лв., и Белгия – 30 лв.

По-изгодно излиза да пазаруваме в Румъния и плодове и зеленчуци. Цените на ябълките, бананите, доматите, картофите и лука са по-ниски от тези в България.

Една от причините е и намаляването на ДДС в Румъния от 24 на 20% от началото на тази година, което понижи цените на електроенергията и горивата, а от там и на стоките и услугите. .

Там продължава да важи и диференцирана ставка от 9% ДДС за хранителните продукти, безалкохолните напитки и лекарствата, която влезе в сила в средата на миналата година.

По-ниски цени на хляба и тестените изделия у нас може да има, когато бъде въведен по-нисък ДДС за храните, коментира за „Труд” Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й надценката от 20% я плаща всеки потребител. Ако ДДС бъде намалено на 5%, това веднага ще рефлектира върху крайната цена, допълни тя.

Все пак българите пушат най-евтините цигари и плащат най-малко за бутилка бира, показва сравнителният анализ.
Кутия цигари у нас струва средно 5,07 лв., докато в повечето европейски държави тя надхвърля 10 лв.

Независимо, че цените в България са сравнително ниски спрямо тези в другите страни в ЕС, българинът може да си позволи доста по-малко продукти от съгражданите си в Европа.

С една минимална заплата у нас – от 1 януари тя вече е 420 лева, можем да си купим 222 бутилки мляко или 47 кг сирене. За сравнение с една минималната заплата от близо 2880 лв., колкото е в Германия, могат да се купят 2000 бутилки мляко или 192 кг сирене. Въпреки двойно по-високите цени на месото във Франция спрямо тази у нас, с една минимална заплата там – 2851 лв. могат да се купят 140 кг пилешко месо или 85 кг телешко. Българинът може да си напазарува едва 51 кг пилешко или 33 кг телешко месо, ако реши да похарчи една минимална заплата само за тях.

Най-евтино можете да хапнете в кръчмите в България и Румъния. В евтин ресторант сметката на човек излиза около 9-10 лева у нас и в северната ни съседка. Във Великобритания и Белгия ще платите поне три пъти повече – около 30 лева на човек. Ако изберете ресторант среден клас, сумата скача двойно.

Бутилка бира в кръчмите у нас и при съседите се предлага между 2 и 3 лева, за сравнение във Великобритания и Франция цената стига 8-9 лева.

Ако си поръчате бутилка минерална вода от 1,5 л ще платите около левче у нас. Най-солено ще ви излезе в Белгия и Германия, където бутилката струва 3,20 – 3,40лв.

И според последните данни на Евростат най-голяма разлика между цените у нас и тези в ЕС има при хотелите и ресторантите. У нас те са с 54% по-ниски от средното ниво за Общността, което ни прави най-евтината туристическа дестинация в ЕС.

Но ако се сравняваме с цяла Европа, се оказва, че в Македония и Албания е още по-евтино, а цените на хотелите и ресторантите там са съответно с 60% и 58% по-ниски от средните за ЕС. Най-скъпи са хотелите и ресторантите в Норвегия (76% над средните за ЕС), Швейцария (+52%) и Дания (+47%). В съседна Гърция ресторантите и хотелите са само с 16% по-евтини от средните в ЕС, което отрежда на страната 20-о място в цяла Европа.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.