iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Митничарите ще могат да спират контрабандата

Митничарите ще могат да спират контрабандата 04_1429773737

Правителството иска да въоръжи митничарите с нови правомощия. Те ще могат да спрат контрабандата и укриването на акцизи и ДДС чрез проект за законови промени, одобрен вчера от кабинета. Така на практика се създава митническа полиция.

Подобно на колегите си от МВР, служителите на приходната агенция ще може да провеждат оперативно-издирвателни дейности, когато става дума за акцизни стоки без бандерол, за контрабанда, за нарушаване на митническия режим с валутни ценности и за избягване на плащане на данъци.

"С новите разпоредби се цели по-голяма бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с избягването и неплащането на акциз и ДДС в големи размери, тъй като ще има по-резултатно взаимодействие, когато контролът и разследването са в едно и също ведомство", коментираха от Министерския съвет. Митническите служители вече ще могат и да конвоират задържани при извършването на тези престъпления. Досега това правеше полицията.

Ще се засили и митническият контрол върху тировете. За да се спре избягване на такса от превозвачите чрез укриване на действително изминатото разстояние по републиканската пътна мрежа на страната, служителите на агенцията ще могат да правят проверки из цялата страна. В момента контролът на изминатите километри и на товарите се осъществява само на граничните пунктове.

С приетите изменения вече се дава достъп на МВР до информационната система на агенция "Митници". Промяната е свързана с приетото решение от правителството за създаване на координационен център за борбата с контрабандата. Това стана още на миналото заседание и в него ще влизат представители на НАП, ДАНС, автомобилната администрация и на ГДБОП. Според правителственото постановление ръководител на екипа ще е представител на антимафиотите, а в центъра освен информация ще пристигне и картина от граничните пунктове. В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще бъдат сменени всички камери по ГКПП-тата. Оказва се, че инсталираните камери са с много ниска резолюция.

На вчерашното заседание премиерът потвърди очакванията, че се отказва от сливането на НАП и митниците, както се беше заканил. Съмнения за това даде именно създаването на координационния център към ГДБОП. Борисов се отказва от сливането с аргумента, че вече е налице подобрена събираемост. "Понеже преди две седмици заплаших НАП и "Митниците" да ги сливаме, "Митниците" са събрали 58 милиона повече, така че няма да търсим днес, както се казва, такава реформа, ще ги оставим", заявява на заседанието Борисов. Според финансовия министър Владислав Горанов приходите са с около 115 млн. повече спрямо същия период на миналата година. "Въпреки всичко постреснаха се, работят по-добре. Там правим доста неща - няма да ги огласяваме публично. Няма да го коментирам повече, но затова съм им дал шанса да се докажат, защото едно сливане, една подобна реформа е време, средства, стрес, ако щете. Така че те имат шанса да се докажат. Ако така вървят приходите, ще е добре", добавя премиерът и посочва, че събраните пари няма да се харчат, а ще отидат да покрият дупката в бюджета и дефицита.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.