iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Министерството на труда и социалната политика ще бори бедността

Министерството на труда и социалната политика ще бори бедността 11_1448378160

Борбата с бедността у нас е възможна чрез практически обучения. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. За целта от министерството организират различни инициативи, свързани с трайно изкореняващи бедността политики.

Специалисти водят разговори с представители на високотехнологични компании, чрез които младите, които не желаят да се запишат в университет, да имат шанса да попаднат в реална работна среда и да усетят, че могат да получават подходящи за живот доходи. Това може да предизвика интереса към продължаване на образованието в университет, смятат експертите.

В програмите, борещи младежката безработица, участие може да вземе всеки, който желае да се труди. Оказва се, че един от най-сериозните проблеми на бедността у нас е ниското образование.

"Чрез подобни инициативи се предлага необходимата заетост или обучение, което да го тласне към сигурно работно място", коментира Калфин.

Той беше категоричен, че безработните не трябва да си стоят на село и да чакат инвеститорите. Министърът допълни, че от ведомството правят непрекъснати опити да заменят липсата на образование с програми за професионални обучения.

По последни данни сред работещите висшисти бедността е само процент и половина. Основната част от бедните хора са с ниско образование. Делът на работещите бедни с начално и без образование е близо 64 на сто.

45 хиляди са младите регистрирани безработни по официални данни. В момента над 100 младежки медиатори се грижат за популяризирането на пазара на труда сред връстниците си, заявиха от министерството.

За 2014 г. страната ни има равнище на бедност близо 22 на сто. В сравнение със средното европейско равнище тези данни са по-високи с малко над 4 процента. Излиза, че 1 милион души у нас нямат с какво да си вадят хляба, като тенденцията е броят им да се увеличи.

Според статистиката в риск от фалит се намират около 40% в България, а 50,2% от безработните живеят в бедност. "Достъпът до пазара на труда все още е затруднен за хората до 29 години, за безработните над 50 години и за хората с увреждания, за което се работи активно", изтъкна Калфин.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

11-Декември-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.