iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Минималната заплата остана без промяна

Минималната заплата остана без промяна 05_1432713767

Бизнесът и синдикатите не се разбраха за размера на минималната работна заплата. Те проведоха заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Въпреки неразбирателството социалният министър Ивайло Калфин заяви, че ще предложи проектът на постановлението в същия му вариант.

До свикване на съвета се стигна, след като преди дни, заради жалба на работодателски организации, Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет от декември 2014 г. С него се предвиждаше повишение на минималната работна заплата на два пъти с по 20 лева - на 360 лева от 1 януари и 380 лева от 1 юли.

В мотивите на съда беше посочено, че проектът на постановлението не е обсъден предварително от тристранката, както изисква законът. По думите на Калфин правната дирекция на МС има намерение да обжалва решението на ВАС.

„По толкова профански начин допуснахме процедурно нарушение на правилата и несъгласуване с вас“, призна финансовият министър Владислав Горанов пред тристанката.

Вчера бяха обсъдени и допълнителни въпроси, свързани с методиката за определяне на минималната работна заплата. Работодателските организации предложиха минималните възнаграждения да се определят по браншове и региони.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.