iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мини открит въгледобив спряха работа заради неизплатени заплати

Мини открит въгледобив спряха работа заради неизплатени заплати 10_1380913683

Работещите от „Мини открит въгледобив" вече втори ден отказват да
работят. Тяхното недоволство е породено от факта, че не си получават удържаните от заплатите им за юни, юли и август суми. На среща с ръководството на „Мини открит въгледобив" представителите на двете най-големи синдикални организации са го информирали, че хората отказват да работят докато не видят на картите си удържаните им суми.
Спирането на работата във въгледобивното дружество се отразява
неблагоприятно върху и без това тежкото му финансово положение. Спрян е добивът на въглища, откривката, ремонтните дейности на
Обогатителната фабрика, с една дума блокирана е напълно работата на
предприятието. На срещата със синдикатите, ръководството на
въглбедобивното предприятие ги информирало, че финансовото състояние на дружеството е тежко. Сиреч, пари няма. В същото време НЕК дължи на „Топлофикация Перник" за произведена електроенергия вече близо 9 млн. лева, а на ТЕЦ "Бобов дол"- около 18 млн. лева. По тази причина ТЕЦ "Бобов дол" няма възможност да се разплати с „Мини открит въгледобив" за доставените от дружеството на централата въглища. „За да излезем от омагьосания кръг, по наша инициатива се срещнахме с областния управител на Перник - арх. Михаил Михайлов, за да го информираме за ситуацията в дружеството и да потърсим чрез него съдействието на държавата за решаването на проблема", заяви днес лидерът на КНСБ в Перник- Наташа Ангелова. Тя поясни, че малко след като се срещнали с областния управител, той поискал втора среща с представителите на въгледобивното дружество и синдикатите. На нея станало ясни, че след разговор с енергийния министър Драгомир Стойнев, изпълнителният директор на НЕК е дал разпореждане да бъдат преведени по 150 000 лева на двете топлоцентрали - в Перник и в Бобов дол.

Договорено било тези 300 000 лева да постъпят веднага по сметката на „Мини открит въгледобив", с които да се изчистят удържаните пари от заплатите на миньорите за юни и юли. На въпрос на журналистите - ще започнат ли работа след тази информация, присъстващите на срещата представители на миньорите заявиха категорично: "Само като видим, че парите са постъпили по нашите карти". Миньорите заявиха, че могат да проявят разбиране само по отношение на дължимата разлика от заплатата за август и да изчакат тя да им се плати идната седмица.

Наташа Ангелова информира, че има уверението на министерството на
икономиката и енергетиката, че идната седмица на двете топлоцентрали ще бъде преведена по-сериозна сума пари, с която да се гарантира нормалната работа на „Мини открит въгледобив".

В момента в дружеството още не са приключили съкращенията на
персонала. До сега са освободени общо 121 човека. Първи от работа са били освободени пенсионерите. Добрата новина е, че съкращенията вече приключват. Ръководството на дружеството подготвя структурна промяна, която ще доведе и до повишаването на заплатите. С колко ще бъдат увеличени те, все още не се знае, но има уверение, че повече
съкращения няма да има.

Към 15.30ч се свързахме със синдикатите и те ни информираха, че
първите 150 000 лева, предвидени за „Топлофикация перник" са вече
постъпили по сметката на „Мини открит въгледобив". Очакват се до края на работния ден и останалите 150 000 лева, предназначени за ТЕЦ "Бобов дол" също да дойдат. Създадена е организация от страна на мениджърите на въгледобивното дружество щом постъпят парите, веднага да се заредят картите на миньорите.

Източник: pernikmedia.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.