iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Малко над 1 млн. души получават минимална заплата

Малко над 1 млн. души получават минимална заплата 09_1442992618

Малко над 1 млн. души през 2014 г. са получили доходи от трудови правоотношения. Общият им размер е до 12 месечни минимални работни заплати - т.е. до 4080 лв.

Това означава, че те са работили на минималната заплата за 2014 г. от 340 лв., или по принцип взимат повече, но през някой от месеците на миналата година са били без работа.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

Народният представител пита колко хора са ползвали данъчното облекчение да им бъде върнат платеният през 2014 г. данък върху доходите, тъй като работят на минимална заплата.

За да се ползва облекчението, трябваше да бъдат изпълнени две условия - човек да има доходи през годината само от трудови правоотношения, и придобитите през годината доходи да не превишават 12 месечни минимални заплати. Така, ако човек има и други доходи като пенсии, социални помощи, лихви по банкови сметки или ренти не може да ползва облекчението.

Оказва се, че през 2014 г. доходи в общ размер до 12 месечни минимални заплати (4080 лв.) са получили 1 007 695 граждани. От тях за 361 210 души в НАП няма информация за получени други доходи, пише в отговора на министър Горанов. Но годишни данъчни декларации, в които са поискали да ползват данъчното облекчение за доходи непревишаващи минималната заплата, са подали само 12 385 души. А от тях данъкът за миналата година е възстановен на 5384 души, или на 43,47% от хората, които са подали декларация за ползване на данъчното облекчение.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.