iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Малките и средните предприятия осигуряват по-голямата част от заетостта у нас

Малките и средните предприятия осигуряват по-голямата част от заетостта у нас 06_1433920748

Малките и средните предприятия осигуряват 75% от заетостта у нас, като това сочат данни на Министерството на икономиката. В последните 10 години приносът им в добавената стойност, произвеждана от икономиката, се е увеличил над 4 пъти.

В България малките и средните предприятия са

над 310 000.

За 10 години броят им се е нараснал с близо 40% - през 2004 година са били 221 001. Въпреки опасенията на редица анализатори, че членството в ЕС през 2007 година ще доведе до масово закриване на предприятия поради въвеждане на редица нови изисквания към тях, това не се случи.

За България обаче има характерна тенденция - средните предприятия да се превръщат в малки, а малките - в микро. През 2004 г. делът на микропредприятията е бил 90% от всички. 10 години по-късно той вече е близо 98 на сто.

За 10 години производителността на труда в малките и средните предприятия е

нараснала със 126%,

а в големите - със 104%. И по този показател най-големият ръст е при микропредприятията. Увеличението на работните заплати на един зает е над 1400 лева на човек общо за всички сектори. Особено висок е ръстът на заплатите в производството на филми (50%), в информационните технологии (20%) и във въздушния транспорт (25%).

По данни от Агенцията за малки и средни предприятия над половината от предприемачите са с висше образование. Висок е делът и на тези, които ползват чужди езици, интернет и имат компютърна грамотност. Жените предприемачи са над 45%.

Извън стандартните банкови кредити основният източник за финансиране на малките и средните предприятия са парите по Оперативна програма "Конкурентоспособност". За миналия програмен период, като се изключат договорираните средства по програма JEREMIE, най-мащабното финансиране бе по схемите за технологично обновление – общо 515 договора на стойност над 370 млн. лв. и още 659 договора за въвеждане на международно признати стандарти за 65 млн. лева.

По новата програма “Иновации и конкурентоспособност” общият бюджет е 1,39 млрд. евро. Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия е

първата отворена процедура

по програмата. По нея има 150 млн. евро. Безвъзмездната помощ за микропредприятие е от 100 000 до 500 000 лева, за малко - от 200 000 до 750 000 лв., за средно - от 300 000 до 1 млн. лева. Финансирането е за дейности, свързани с подобряване на производствените процеси и внедряване на нови технологии. Акцентът е върху високите технологии.

Друга схема за финансиране на малките и средни предприятия ще бъде отворена през септември. Тя ще бъде с фокус върху насърчаване на иновационните дейности в предприятията. Третата процедура ще бъде отворена през декември на тази година. По нея фирмите ще могат да кандидатстват за покупка на активи, които допринасят за подобряване на енергийната ефективност, и за инвестиции, които ще доведат до намаляване на енергоемкостта.

По програма "Евростарс" малките и средните предприятия могат да кандидатстват директно в Брюксел. Тя финансира проекти от всички сектори на икономиката. Задължителното условие е да са научноизледователски и ориентирани към пазарите на участващите в проекта държави. Според експертите, кандидатстването по програмата е лесно, достъпно и може да бъде направено самостоятелно от всяко предприятие. Особеното по тази програма е, че кандидатстването се осъществява онлайн и оценката е от независими експерти.

Основната задача при новия програмен период до 2020 г. е да се приложат мерки с

по-голям мултиплициращ ефект,

по примера на JEREMIE или създаване на бизнес инкубатори и друга иновационна инфраструктура, която да дава ефект и след след приключване на публичното финансиране.

В националната стратегия за малки и средни предприятия е предвидено и улесняване на достъпа до финансиране чрез рисков капитал, микрокредити, развитие на капиталовия пазар, пари от международни финансови институции, от Българската банка за развитие.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.