iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Малък процент от социално слабите отказват да работят

Малък процент от социално слабите отказват да работят 02_1424939018

Общественополезен труд са отказали да полагат 1572 души от социално слабите, които получават социални помощи. Това сочат данните на Агенцията за социално подпомагане за 2014 г.

Това е скромен процент от общо 53 235 семейства, които средно всеки месец са получавали помощ от държавата, a 45 590 от тях са били насочени към програми за общественополезен труд, защото са в трудоспособна възраст.

Именно за тази група от хора, които са здрави и могат да работят, получаването на помощта е обвързано със занятие. Ако откажат да се трудят, помощта им се спира за два месеца. При повторен отказ месечната помощ се спира за две години. Тази мярка е въведена още преди 20 г., за да не се допуска хората в състояние да работят да живеят от пари от държавата. Всички те се насочват към общински програми за благоустрояване, екология и др. "Като ползватели на системата за социално подпомагане тези хора, от една страна, получават помощи, а от друга - стават част от сивата икономика, реализирайки доходи, които не декларират", посочват от агенцията. От 2010 г. българите на социални помощи трябва да работят 14 дни в месеца по 4 часа на ден.

От агенцията посочват, че процентът на отказалите работа е твърде нисък, като през 2013 г. е бил 3.2%. Тогава са били подпомагани средно 49 804 семейства на месец. Почти толкова от тях са били насочени към полагане на общественополезен труд.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.