iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мафията тегли кредити

Мафията тегли кредити 05_1431514660

Организираните престъпни групи или мафията тегли кредити и ги инвестират в нелегалния си бизнес, като това показват заключенията от мащабно проучване „Финансиране на организираната престъпност”.

Според експертите много често легалните средства, дори от бизнес, който е „на светло” също се използват за захранване на мафията. Д-р Атанас Русев даде пример с производители на канабис, които инвестирали 20 хил. лева, взето от банка и за половин година спечелили 250 хил. лева.

„Две момчета са наели фермер от съседно село и са му обещали част от реколтата. За шест месеца те са произвели 50 кг. готова продукция, чиято цена на пазара е над 250 хил. лева”, обясни вчера д-р Русев. На по-високи нива, където печалбата била

многократно повече

също се използвали легални средства, генерирани от легални предприятия.

„Реинвестирането в престъпна дейност е водещ начин, но същевременно престъпните организации използват заем от друг криминален актьор.

Средствата могат да бъдат както с криминален произход, т.е. финансирането да се осигури чрез чисто конвенционални средства, така и от легален произход”, каза още д-р Русев. Така ако източникът бъде засечен и се окаже, че е легална структура, по закон не следвали никакви санкции. Поради тази причина от неправителствения сектор настояват финансирането на престъпни групировки да попада под ударите на Наказателния кодекс и дори последствията да са ефективни присъди.

„Недекларираните доходи също са важен източник за спонсориране на криминалните предприятия”, обясни Русев.

Според експертите една от най-ефективните мерки за борба с организираната престъпност е именно прекъсването на

финансовите им потоци

Друг проблем, засегнат в проучването е организираните ДДС измами. Според анализаторите от Центъра за изследване на демокрацията при нас този вид престъпления ставали по различен начин от този в останалите части на Европа. Докато в другите страни това се извършвало по сложни схеми, които включвали финансови транзакции през офшорни фирми, у нас и като цяло в Източна Европа това ставало чрез механизмите на корупцията. Или иначе казано замесените в източване на ДДС просто си плащали, за да не ги закачат. „Не е тайна, че контрабандата и източване на ДДС нанасят огромни щети на бюджета. Те достигат около 2 2.5% от БВП на страната”, посочи председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов.

Според него ефективната борба е един от резервите за повишаване на приходите в бюджета и ликвидиране на престъпната дейност, а борбата трябва да се води систематично, целенасочено и настъпателно.

Правят единен банков регистър

„Една от мерките, по които работим, е за единен регистър за банковите сметки”, обяви вчера заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. В него щяло да се вижда кой с колко пари разполага по банкови депозити. Гунев посочи, че в много държави има такива регистри. В България имало само на кредитите. Гунев поясни, че това няма общо с разкриване на банковата тайна. „Другата стратегия, в която са водещи Министерство на финансите, е за повишаване на борбата със сивата икономика и приходите от нея. Работата по нея тепърва започва, но съм сигурен, че там ще залегнат препоръките на НПО, които са давали за противодействие на тези престъпления”, заяви Гунев. По думите му, през последните две години засиленият емиграционен натиск е създал условия за преориентиране на пазарите. Заместник-министър Гунев уточни, че е изключително важно да се увеличи капацитета, не само в МВР, но и в приходните агенции и Прокуратурата.

Криминалните пазари са динамични

„Съставът на ГДБОП е силно мотивиран да способства за постигане на резултати в интерес на обществото”, заяви вчера Стоян Темелакиев, заместник-директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”. „Криминалните пазари са динамични”, обобщи той и даде за пример основните направления - трафикът на хората, на наркотични вещества, изпиране на пари. По думите му, потенциалът много пазари са се разширили, в следствие на острият недостиг на ликвидност по време на финансовата криза, който е спомогнал за организираната престъпност, предразполагайки към търсене на евтини стоки.

Темелакиев отчете и нарастване на трафика и проституцията в чужбина и намаляване трафика на хероин.

НАП следи под лупа всички големи търговци

Служители на Националната агенция за приходите следят под лупа всички големи търговци и вериги в страната. Контролът се налага, за да не се стига до злоупотреби с ДДС волно или неволно. Това обясниха вчера служители на Агенцията, които също участваха по време на кръглата маса, свързана с доклада на Центъра за изследване на демокрацията. „Това са много сложни престъпления. Един човек ги организира, а останалите са изпълнители. Често това са подставени лица, от които е трудно да се търси някаква отговорност”, обясни Васил Панов от НАП.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.