iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лозарите не искат да продават гроздето си на безценица

Лозарите не искат да продават гроздето си на безценица 07_1468740691

Стопани в най-лозарския район на Пиринския край – Катунци, се заричат да не продават грозде на цена под 60 стотинки за килограм, като винпромите вече си имат собствени насаждения и не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат достатъчно пари да плащат скъпо. Но ще е престъпление да продаваме евтино”, твърди лозарят от Катунци Йордан Халачев, който отглежда 20 декара лозови масиви.

Той и останалите стопани пръскали често лозята си, за да ги спасят от болести, похарчили доста пари за препарати. Затова сметката им ще излезе на минус, ако дадат гроздето си на цена под 60 стотинки за килограм. Тук най-разпространеният сорт е „Широка мелнишка лоза”, който преди 3 години удари дъното и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм. Преди две години пък многото дъждове и болестите съсипаха лозовите насаждения, загубите бяха над 50%, а на места – 80-90%.

За сортовете „Мерло” и ”Каберне” лозарите се надяват на цена от поне 80 стотинки за килограм. Те ще наберат по 600-700 кг от декар. Реколтата засега е много качествена, тъй като температурите през лятото са много високи и плодът е натрупал висока захарност.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.