iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лиляна Павлова продължава посещението си в Китай

Лиляна Павлова продължава посещението си в Китай 11_1448464668

България вече търси инвеститор за изграждане на тол системата за платено преминаване по магистралите и пътищата, като това стана ясно след представянето на проекти от регионалния министър Лиляна Павлова пред инвеститори в Китай.

Тя е в азиатската страна заедно с почти целия кабинет, а целта на неколкодневното посещение, водено от премиера Бойко Борисов, е опит за привличане на инвеститорите. Само преди ден стана ясно, че китайците имат интерес към изграждането на завод за олио и предприятие за преработка на фураж у нас. България пък обяви, че има потенциал за производство на кисело мляко на място - в Китай.

Вчера Лиляна Павлова и транспортният министър Ивайло Московски представиха пред инвеститорите приоритетни за страната инфраструктурни проекти. "Само преди две седмици правителството взе решение за въвеждане на тол система на територията на страната", посочи пред инвеститорите министър Павлова и допълни: "За изграждането й ще се търси инвеститор". Според плановете до 6 месеца ще се подготви конкурсът за избор на изпълнител и оператор на тол системата. Министър Павлова обясни, че публично-частно партньорство в този случай означава, че който спечели конкурса, ще инвестира в създаването й и ще бъде неин оператор. От печалбите ще се изплащат инвестициите от изграждането на системата. Държавата иска да въведе тол системата и електронната винетка за леките коли през 2017-2018 г.

В момента правителството търси 1.5 млрд. евро за ключови пътища. България има потенциал за инвестиции в общо 17 транспортни проекта и те също бяха предложени на китайските инвеститори. Транспортният министър Ивайло Московски акцентира върху основни жп отсечки и концесии. Сред проектите с потенциал са жп линията Русе-Варна с дължина 227 км и индикативна стойност 383 млн. евро, както и модернизация на линията Радомир-Гюешево с необходими средства в размер на 556 млн. евро. Според Московски предстои възлагане на концесионни анализи на жп гара Варна. В плановете за отдаване на концесия са четири пристанищни терминала - Видин-център, Русе-изток, Русе-запад и Зимовник-гр. Русе. За гражданските летища в столицата и Пловдив предстои да бъдат приети концесионните анализи.

Икономическият министър Божидар Лукарски също не пропусна да рекламира възможностите за бизнес у нас. "Логистичен хъб Пловдив ще съчетае увеличаващия се карго трафик от Китай към ЕС чрез електронната търговия с интегрирана логистика и авиационен проект", обяви той. Според Лукарски летище Пловдив, индустриална зона и свободна търговска зона са плюс, който предлага "едно гише" за китайските компании вносители в ЕС. Потенциалните сектори за привличане на инвеститори са още машиностроенето, автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката и ИТ технологиите. Лукарски покани китайците да инвестират и в "София тех парк".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.