iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Лихвите по депозитите ще вървят надолу

Лихвите по депозитите ще вървят надолу 11_1448466534

Лихвите по депозитите ще продължат да падат. Това каза подуправителят на БНБ и шеф на валутния резерв Калин Христов на конференцията "Банките и бизнесът".

"Политиката на Европейската централна банка ще доведе за България до значително понижение на лихвите по депозити у нас. Този ефект ще продължи през следващата година. Това, което е започнало с намаление от 0,7% на лихвите по депозитите, ще се запази и догодина", заяви Христов. Според него спадът на лихвите ще претърпи втора вълна, която допълнително ще повлияе върху доходността на банките през 2016 г. "Лихвите по депозити ще бъдат близки до нулата, но не виждам въвеждането на отрицателни лихви за домакинствата", каза Христов и добави, че по текущите сметки на фирмите в други страни вече има отрицателни лихви.

На българската икономика ще й трябват поне още 5 години, за да достигне пълния си капацитет, заяви главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Според него през 2015 г. ще бъдат създадени нови 45 хил. работни места. Радващо е, че повечето от тях са в отрасли с едни от най-високите заплати - IT, комуникации и услуги, сочи анализът на УниКредит Булбанк. Кристофор Павлов допуска, че ако естественото ниво на безработица в България е 6%, то могат да бъдат разкрити 219 хил. работни места в следващите години. В следващите 12 месеца може да се генерира икономически растеж от 6%, ако безработицата падне до минимални нива, смята Кристофор Павлов. С това хората в бедност ще намалеят с 20%. Но въпреки ускоряването на растежа, наблюдаваните темпове не са достатъчни за бързото възстановяване на заетостта, а са нужни и допълнителни мерки, обясни Павлов. Той оцени като положително намерението на правителството да не преследва агресивно свиване на бюджетния дефицит и фокуса върху подобряване на събираемостта на приходите и задържане на разходите. Преките чужди инвестиции през 2015 г. ще запишат най-високото си ниво за последните шест години, като си очаква ръст от 4%, каза Кристофор Павлов.

"Трябва да направим средата по-ефективна, работеща и да не делим капитала на български и чужд", заяви Левон Хампарцумян, шеф на УниКредит Булбанк. Ключово за нас е до каква степен икономиката и стопанството ще направят необходимите реформи, допълни той.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Декември-2015

15-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.