iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Лихвата по някои стандартни срочни депозити се понижава

Лихвата по някои стандартни срочни депозити се понижава 01_1421055413

Лихвата по някои стандартни срочни депозити е паднала под 1%, което важи за влоговете със сравнително кратък срок от 3 или 6 месеца, става ясно от лихвените условия на банките у нас.

Това е най-ниската доходност на срочните депозити през последните 10 години.

Десет банки у нас предлагат лихва от 0,23% до 0,9% по депозитите със срок от 3 месеца. Трябва да се има предвид обаче, че такива са лихвите само по някои продукти на тези банки. Въпреки че доходността по влоговете е далеч от тази преди 3-4 години, все още има различни оферти с по-добри условия. Не липсват и трезори, които поддържат сравнително високи лихви по аналогични продукти. Например по тримесечни депозити може да бъдат намерени лихви и от порядъка на 2,5% до 3%.

От сайтовете на трезорите става ясно, че дори и по 6-месечните депозити има доста оферти с лихва под 1%. Таванът на лихвата по тези сметки е 3,5%. Малко по-високи са лихвите по депозитите със срок от 1 година. При тях може да се намерят оферти с доходност между 3,5% и 4%.

„Много банки понижиха лихвите още през ноември заради предстоящото изплащане на гарантираните влогове в КТБ“, обясни Десислава Николова от финансовия портал „Моите пари“. Тогава 8 банки понижиха лихвите по срочните депозити, а 3 - по спестовните сметки.Тенденцията за спад на лихвите по депозитите продължава от няколко години. Сред причините за това са високата ликвидност в банковата система и слабото търсене на кредити.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Декември-2016

26-Декември-2015

26-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com