iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лъчезар Никифоров направи предложение за промяна на Търговския регистър

Лъчезар Никифоров направи предложение за промяна на Търговския регистър 09_1473488680

Синдикалните организации запазват облекчената процедура за регистрация след намесата на депутатите от Алтернатива за българско възраждане, като предложението за промяна в Закона за Търговския регистър бе представено от народния представител от ПГ на АБВ Лъчезар Никифоров.

В него се посочва, че предвид международните спогодби подписани от Република България по отношение на регулацията на синдикалната дейност и в съобразяване с родното законодателство е редно, процедурата за регистрация на профсъюз да се прави единствено в съда. „Предложението ни като цяло е съобразено с ангажиментите, които българската държава е поела и те произтичат от чл. 3, чл. 6 и чл. 7 от Конвенция № 87 на Международната организация по труда, ратифицирана, която чрез посочените си текстове предоставя изключителна самостоятелност на синдикалните организации по отношение формирането на техните устави, цели, задачи, инструменти за постигането им, членство, финансиране, представителство, регистрацията им като юридическо лице и редица други.

В този смисъл действащият Закон, а оттам и трайно установената съдебна практика отчитат правото на синдикатите да ползват единствено и само реда за регистрация в действащия регистър към съда.

В тази връзка считаме, че синдикалните организации са особен вид сдружение на гражданите и Конституцията на Република България ги разграничава по категоричен начин от останалите сдружения на гражданите, сравнителен анализ между чл. 12 и чл. 49, ал. 1 от Конституцията. Именно тази правна уредба е в релация с посочената по-горе Конвенция, както и с редица други международни актове, по които Република България е страна. Това ни дава основание да считаме, че няма никаква пречка досегашният режим за регистрация на синдикалните организации да бъде запазен, тоест регистърът за тях да си остане в съда.

В този смисъл се е произнесла и Комисията по трудово законодателство към Националния съвет за тристранно сътрудничество от 25 февруари 2016 г. със свое решение“, зави Никифоров.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.