iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кухи фирми изпращат нашенци в чужбина

Кухи фирми изпращат нашенци в чужбина 05_1431099418

Кухи фирми наемат и изпращат българи на гурбет в чужбина, като това е една от схемите за легално осигуряване на заетост зад граница. Тя е създадена с цел да заобиколи изискването наемането на гурбетчии да става чрез фирми-посредници.

Чрез тази схема кандидатите за работа в чужбина спестяват време, защото заминават за чужбина като командировани служители на фирмата. След като заминат за чужбина, наелата ги фирма заличава договорите им. „Когато пристигнат на място в съответната държа- ва се оказват, че гурбетчии- те нямат осигурена работа или са изпратени да се трудят при много тежки условия” обясниха от Главната инспекция по труда (ГИТ). В повечето случаи обаче се оказало, че потърпевшите нямали никакви данни, освен телефонен номер на фирмата и хората, на които се доверили за осигуряване на работа. Това допълнително затруднява разследването на измамата. Данните на ГИТ, че с отпадането на всички трудо- ви ограничени на европейския трудов пазар през миналата година от ГИТ отчитат ръст на нарушенията на фирмите посредници. През 2014 г. са били установени 526 нарушения, 519 от които от посредници с регистрация в Агенцията по заетостта. 51 от посредниците са били глобени като по закон санкцията варира между 1500 лв. и 15000 лв. През 2013 г. тези нарушения са били два пъти по-малко – 218. Част от посредниците не предоста- вят на гурбетчиите трудов договор с чуждестранния им шеф на български език. Така мераклиите да се трудят зад граница могат да останат заблудени за заплащането, което ще получават и за продължителността на работния ден. В случай на злоупотреба този договор е нужен, за да може ГИТ да окаже съдействие на контролните органи в съответната среда. Сред нарушенията на закона са и таксите, които посредниците събират под формата на услуги за превод и легализация на документите или за квартира и транспорт до местоработата. „Разходите по осигуряването на работа трябва да се покриват от работодателя, за който набират персонал”, при- помнят трудовите инспектори. Най-честите оплаквания на родните гурбетчии, избрали да се трудят за няколко месеца извън страната са свързани с лошите условия на труд. Нашенците недоволстват и, че работният им ден е по-дълъг от предварително договореното. „Сред честите оплаква- ния е и това, че работниците получават по-малко от минималното възнаграждение за страната приемник”, твърдят от ГИТ. Съгласно европейското законодател- ство, ако един строител отиде да работи в Испания, то той трябва да получава е по-малко от 648,60 евро, колко е минималната за страната заплата. Част от фирмите посредници за работа в чужбина обаче определят по-ниско от това възнаграждение, с което нарушават трудовите права на работниците. Често срещна практика било и предсрочното прекратяване на трудовия договор на работник зад граница. „Чуждестранният работодател намира някаква причина да уволни работника, преди да е изтекъл 3-месечният му контракт”, обясни юристът Мария Пелева. Така служителят не само, че не печели пари от гурбетчийството си, но дори трябва да плати на работодателя си неустойки заради предсрочно прекратения договор.

Мамят домашни помощници отишли на езиково обучение

Ръст на измамите на домашни помощници, отишли на езиково обучение по европейска програма отчитат контролните органи. Програмата за културен обмен „О Пер” се реализира в България от 2002 г., и дава възможност на младежи между 18 г. и 30 г. да живеят в приемни семейства по целия свят. Младежите се настаняват безплатно в семейства, където поемат домашните задължения и грижите за децата. Според европейска спогодба те трябва да работят до 5 часа на ден, аз което получават джобни. От Главна инспекция по труда припомнят, че участниците в тази програма са самонаети, а не наети от трудови посредници, и следователно не са защитени от закона. „Най-често сигналите за измами, свързани с консултации за самонаемане или настаняване по програмата „О Пер”, се отна- сят до Великобритания и Швейцария”, обясниха от ГИТ.

Лъжат социално слаби на автомивки в Англия

В британската столица хиляди автомивки постоянно търсят работници.

С оферта за работа в автомивка в Англия мамят социално слаби изпечени мощеници, които обикалят гетата и социалните домове на Варна. Заова предупреди препатил от офертата им младеж, който се завърна наскоро от Лондон. Той разказа, че заминал, подмамен от обещанието за прилична работа и добри пари. 28-годишният Тодор Гинков разказа, че на място се оказало, че всъщност няма никаква автомивката, а наемните работници обслужват с водоструйки авто- мобилите на голям паркинг на супермаркет, докато собствениците им пазаруват. Работодателят бил албанец, който им плащал по 100 паунда на седмица, при положение, че нашите работници в строителството ги заработват за ден. Освен това всичко било нелегално, без трудови договори и осигуровки. Когато трябвало да плаща в края на седмицата, албанецът намирал кусури на всеки и отбивал от мизерните за Острова пари, които им плащал. „Напуснах и се прибрах”, казва Тошко, като припомня, че на няколко пъти бил глобен, че пуши през почивките си. Работодателят обаче твърдял, че е в работно време. „Не съм му роб, за да му изкарвам парите, а той дори и да не е благодарен. Затова си взех билет и се прибрах. Но вероятно ще се намерят други заблудени и този човек ще продължи да живее на техен гръб. А такива като него ги има много в чужбина и само търсят някой, който не знае добре езика, не познава хората и държавата, за да го примамят и експлоатират. Там имаше работници, млади момчета и момичета, които с години работят за мизерни пари по английските стандарти. От химикалите в препаратите, които се използват, зъбите им са изпопадали и приличат на старци. А те са на моите години, някои дори и по-мла- ди “, коментира още младият мъж.

10 човека се борят за свободна позиция

Най- трудно работа намират във Враца, най-лесно в Бургас.
10 безработни се борят за едно сво- бодно място. Това показват данни на Агенцията по заетостта (АЗ) за март. Най-ожесточена е била конкуренцията във Враца, където за една позиция са кандидатствали 33-ма човека. В края на първото тримесечие над 165 000 души от региона са търсили препитание. Това означава, че всеки четвърти областта е бил безработен. В Хасково съотношението търсене и предлагане на работа е 25 към 1. В Сливен, Монтана и Перник за една позиция кандидатстват по 21 човека. През март най-лесно работа са намирали в Бургас, където за едно място са се борили по 4 човека. „Заявените свободни места са предимно в сферата на хотелиерството, на което се дължи и спада в нивото на безработица в града спрямо февруари”, обясниха от АЗ. Именно в Бургас през март е било най- голямото търсене на кадри, като заявените свободни места са били 3216 или с 1000 повечето в сравнение със столицата. В София традиционно конкуренцията е ниска – 6 безработни оспорват едно място. През май от Агенцията по заетостта ще организират 15 трудови борси, в които ще има директни срещи между търсещите и предлагащи работа. Очакванията са на тези борси да бъдат заявени около 2000 работни места в цялата страна.

На Острова дават 40 лв. на час на медсестри

Великобритания търси над 100 медсестри за болници и старчески домове. За час работа лечебните и социално заведения плащат между 29 лв. и 40 лв. Работната седмица а медицинските сестри е 45 часа, което означава, че седмично те ще получат от 1300 лв. до 1800 лв. Кандидатките трябва да владеят английски език на средно ниво, а тези , които вече са регистрирани в съвет на медицинските сестри и акушерки и издаден осигурителен номер в Англия. Болногледачи се търсят и в Австрия, където месечното възнаграждение на медсестрите е 2100 лв. Кандидатите трябва да имат основни познания по немски език и поне средно образование. В началото на летния сезон най-много незаети места има за служители в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. В Германия се търсят над 200 рецепционисти, сервитьори, готвачи и камериерки. Заплащането варира между 800 и 2000 евро. В Испания се набират готвачи, сервитьори и бармани срещу възнаграждение от 1200 лв. до 1900 лв. Сред търсените кадри са и строителите немски фирми предлагат работата за зидари, общи строителни работници, шлосери и заварчици. Заплащането варира от 20 лв. и 24 лв. на час. Кандидатите трябва да имат опит поне 2 г. и да имат основни познания по английски език. В Литва и Латвия най-търсени са работниците за саниране на сгради. Свободните места са 80, а месечното заплащане е 1600 лв.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.