iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметският екип в Перник се срещна с представители на такситата

Кметският екип в Перник се срещна с представители на  такситата 08_1471067733

Кметският екип в Перник се срещна с представители на таксиметровия бранш, за да чуе мнението им за промените в наредбите, които регламентират дейността им. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Близо 12 таксиметрови шофьори и собственици на фирми открито изложиха своите виждания и предложения относно новите правила, които ще влязат в сила от първи януари 2017 година. Наредбата е качена на страницата на общината, а публичното й обсъждане е на 30 август. Промените се налагат на база обнародваните в Държавен вестник изменения и допълнения на Закона за местните данъци и такси. Кметът Вяра Церовска обясни, че иска да чуе какво мислят представителите на бранша за предложенията на експертите и какво предлагат сами те, за да може да се постигне консенсус и да се направят промени докато е време.

В началото експертите представиха основните изменения. Разрешението за таксиметровите услуги вече ще важи за една година, а не както досега за три и ще е 45 лв за година. Предлага се новият данък за таксиметровия превоз на пътници в Пернишка община да бъде 500 лв - от предвидените допустими граници от 300 до 1000 лв. Утвърждава се броя на таксиметровите автомобили на територията на общината 150. Предлага се въвеждане на минимални и максимални размери на първоначалната такса съответно 0.60 лв. и 0.90 лв. Променят се и местата за стоянки на таксиметрови автомобили, които се нуждаят от актуализация, защото не са пипани от 2005 г., а от тогава има промени в инфраструктурата на града. Някои от местата, определени от Общински съвет трябва да бъдат премахнати, други изместени и ако е необходимо да се определят нови такива.

Заместник-кметът Денислав Захариев увери шофьори и собственици на таксиметрови фирми ,че предстои всички стоянки да бъдат очертани и да бъдат обозначени с табели, за колко места са. Това се оказа и най-болното място за таксиметраджиите. Те се оплакаха, че липсват обозначения за стоянките и дори има куриозни случаи на глобени таксиметрови шофьори. Проблемен участък е мястото пред съдебната палата, което таксиметровите шофьори не могат да ползват, тъй като на него винаги има паркирани други автомобили. Подобна е ситуацията и пред хотел Струма. Движението в града е под всякаква критика, липсва контрол и всеки паркира, където си иска- заявиха представители на таксиметрови фирми.

Според тях нещата биха имали друг вид, ако се въведе синя зона и срещу нарушителите се действа с така наречения „паяк“ за неправилно паркирали автомобили. Таксиметровите шофьорите се оплакаха, че „от всяко едно баирче“ има бусове, които возят нерегламентирано. Заместник-кметът Денислав Захариев заяви , че контролът касае и други институции и предложи да се организира една съвместна среща между ДАИ,полицията и таксиджиите. Шофьорите поставиха въпроса и с места за пейки, навес и химически тоалетни, за да имат все пак нормални условия за работа. Чуха се и предложения новият данък да е по-нисък, както и обратното да е по-висок, което ще доведе до намаляване броя на такситата,но присъстващите представители бяха на различни позиции. Липса на подкрепа в бранша остана и предложението да има по-широка граница на определените тарифи, за да има условия за конкуренция. По време на разговорите общинари и превозвачи уточниха премахването на не функциониращи стоянки и поставяне на нови на най-належащите места.

Още в началото на срещата представителите на таксиметровия бранш, заявиха, че за първи път кметската управа се допитва да тях и се надяват това да е началото на диалог, който досега е липсвал.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.