iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Китайци искат да сушат плодове у нас

Китайци искат да сушат плодове у нас 06_1433423533

Китайски инвеститори искат да отворят фабрика за сушене на плодове в Кюстендил. Това съобщи областният управител Виктор Янев, като интересът на този етап е все още "на ниво кореспонденции".

Директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов посочи пред БНР, че контактите с потенциални инвеститори и стопански звена и общини в сферата на земеделието, особено в овощарството, са от години.

От института разработили и изнесли за китайски провинции 2 черешови сорта, които виреят на 1100-1200 м надморска височина, но в Южен Китай – където е по-топло. На азиатците е продадена и технология за преработка на плодове, както и нов сорт малини, специално разработен за тези географски ширини.

Китайската компания „Пърфект Чайна“ пък е заявила готовност да изнася родно вино. Новината бе обявена на срещата между министъра на икономиката Божидар Лукарски и азиатските предприемачи. Лично президентът на фирмата Дато Уу Суи Лиян е посочил, че вече имат един партньор от България, но се оглеждат за още потенциални партньори. Друга идея на китайците е да инвестират в здравословни български храни като кисело мляко, както и в козметични продукти.

Междувременно стана ясно, че виетнамският премиер Нгуен Тан Зунг ще доведе у нас 80-членна бизнес делегация на Българо-виетнамски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и посолството на азиатската държава.

На форума, който ще се проведе в петък, ще се търси задълбочаване на партньорските отношения между двете страни, като по-конкретно ще се обсъждат варианти за увеличаване на обема на износ на български стоки към Азия и възможностите за инвестиции от страна на виетнамския бизнес у нас.

В състава на виетнамската делегация са включени представители на банковото дело, селското и горското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, дървообработването и производството на мебели, инфраструктурата и строителството, енергетиката и възобновяемите енергийни източници, текстил и облекло, електрониката и електротехниката, туризма, недвижимите имоти и др.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.