iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Износът ни за Русия се е свил сериозно

Износът ни за Русия се е свил сериозно 05_1431773617

Санкциите срещу и от Русия са се отразили сериозно на българския експорт, като износът на селскостопански хранителни продукти през 2014 г. е намалял с 4.4 на сто, а износът ни за там се е свил с близо 9%. Това обяви икономическият министър Божидар Лукарски. Той отговори на въпрос на депутата Волен Сидеров на вчерашния парламентарен контрол.

През 2014 г. общият износ на България към Русия намалява с 8.8 на сто и достига 707.6 млн. долара, каза министърът. Вносът от Русия се е свил с 16.1 на сто до 5.3 млрд. долара и така стокообменът бележи спад от 15.3 на сто. Износът на водещите две групи стоки за Русия - лекарства и части за автомобили, които общо са около 39 на сто от износа ни, обаче има ръст съответно от 6.6 на сто и 1.3 на сто. Данните на БНБ за периода януари-март засилват мрачния сценарий. Износът на България към Русия се е стопил с 31.5%, а вносът е намалял с 2.5 на сто спрямо първото тримесечие на миналата година.

Според Волен Сидеров обаче министърът само е изчел данните, без да направи обобщение. "Хората искат да знаят като цяло България колко загуби от безумната геостратегическа игра с Русия", каза лидерът на Атака.

Действително и България, и ЕС, и Русия губят много от тази политика, отговори задочно премиерът Бойко Борисов. Въпреки това той увери, че няма да заеме различна позиция от тази на НАТО и ЕС. "Действително санкциите са крайна мярка и когато дадох пример в предишния контрол, казах, че всички, които публично обясняваха, че са против тях, там, където трябваше да гласуват против, не са гласували", заяви той.

Въпреки спада в търговския обмен с Русия през първото тримесечие на тази година българският износ към трети страни отбеляза изненадващ растеж от 14.3%. Ако се включат и данните за експорта към ЕС, увеличението е 12.7%.

Притеснителни обаче остават предварителните данни за преките чужди инвестиции. През първото тримесечие на тази година те са намалели с 8.4 на сто спрямо същия период на м.г. Според БНБ за периода януари-март у нас са влезли 317.3 млн. евро, което е с 29.2 млн. евро по-малко в сравнение със същото тримесечие преди година, когато вложенията са били 346.5 млн. евро. Само през март инвестициите са около 53 млн. евро.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.