iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Избираме дали да ни удържат авансово данъка за последното тримесечие

Избираме дали да ни удържат авансово данъка за последното тримесечие 09_1441778807

Хората, които работят на граждански договори, получават хонорари или наеми от фирми, до края на месеца могат да решат дали искат да им се удържа авансово данъка за последното тримесечие на 2015 г. или да си го изчисляват сами в данъчната декларация. Тя трябва да се подаде до 30 април 2016 г.

Ако хората искат данъкът да им бъде удържан текущо, трябва да заявят това писмено пред платеца на дохода. Ако не го направят, данъците за доходите им за последното тримесечие няма да се удържат авансово. Така за Коледа ща имат по-голяма сума в джоба си, но след това в началото на 2016 г. сами ще трябва да изчислят дължимия данък за доходите си от октомври до декември и да внесат в хазната голяма сума в брой.

Тази възможност се дава за първи път сега след като от няколко години авансовият данък за доходите извън работната заплата се внася на тримесечие.

За последното тримесечие на 2014 г. авансов данък не се удържаше и в резултат в началото на 2015 г. хиляди хора трябваше сами да изчисляват и внасят налозите си. Мотивът за въвеждането на този режим беше да се улеснят фирмите при плащането на налозите. Наред с това обаче и гражданите могат да се възползват. Ако до 31 март 2016 г. подадат данъчната си декларация по интернет, подписана с безплатния персонален идентификационен код, ще ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. Така освен, че ще имат по-голяма сума в джоба за Коледа, реално ще спестят и 5% от данъка за доходите си от октомври до декември.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

27-Април-2016

28-Април-2015

27-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

info[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.