iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Испанските марули са по-евтини от българските

Испанските марули са по-евтини от българските 04_1429532031

Произвежданата в Испания маруля е с много по-ниска себестойност от тази в България. Причината е подкрепата, осигурена от испанската държава.

Това каза в предаването „Здравей България” по Нова ТВ, Васил Грудев, заместник-министърът на земеделието и храните. С това зам.-министър Грудев обясни по-високите цени на българските марули, които за първа година достигат рекордната цена от 2 лв. Васил Грудев уточни, че това се дължи в частност и на климатичните условия. „Пролетта беше изключително влажна, по-ниски температури, съответно по-малка продукция. Това комбинирано с миналогодишното производство, където пък имахме нереализация на продуктите, доведе до факта, че нашите земеделски производители заложиха по-малко, специално марули за производство, откъдето и по-високите цени”, каза още той.

По думите му именно в изграждането на бизнескапацитета, испанската държава е помогнала преди време със съответните европейски фондове. „Това е нещо, което ние се опитваме да направим в момента, залагайки правилата на новата Обща селскостопанска политика. Знаете, че сектор земеделие се намира изцяло под регулацията на ОСП, каза още Грудев. Той бе категоричен, че земеделските производители в Испания нямат предимство със субсидиите, а със самата конкурентоспособност на производителите.

Източник: bgfermer.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.