iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат всеки хляб да бъде опакован

Искат всеки хляб да бъде опакован 05_1432210347

Всеки един вид хляб да бъде с опаковка, а не както досега само нарязаните, а ръчният и добруджата да се въргалят голи по бусовете, които ги разнасят. Това се иска с част от промените в закона за храните, който искат да внесат от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

„Едно от нещата, които трябва да се променят е опаковането на хлебните продукти, което да е задължително, както и превозването им, което трябва да се осъществява само от специални автомобили”, каза председателят на браншовия съюз Марияна Кукушева.

По думите й в момента хлябът се развозва от всевъзможни бусове и има контакт с нехранителни продукти, което може да доведе до досег с отровни вещества.

Според промените, колите, които возят хлебни и сладкарски изделия ще трябва да са със специална винетка, на която да има уникален номер и да са вписани в специален регистър. Задължително ще бъде и наличието на подробни етикети.

Именно лъжливи етикети, както и фасове, копчета и метални парчета в хляба са най-честите нарушения, с които се сблъскват проверяващите от БАБХ, каза шефът на агенцията проф. Пламен Моллов.

По думите му тези нарушения не застрашават живота на хората, но свалят качеството на продукта.

„От началото на годината сме направили 70 536 проверки, в които сме установили 5514 нарушения и сме затворили 82 предприятия”, обясни Моллов и допълни, че вече е факт и ръководство, което да помага на производители и контролиращи органи да говорят на един език, когато става дума за етикетите на стоките.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.