iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат отмяна на праговете за минимален осигурителен доход

Искат отмяна на праговете за минимален осигурителен доход 08_1470718277

От Национално представителните работодателски организации (НПРО) поискаха незабавна отмяна на праговете за минимален осигурителен доход, като това гласи официално съобщение, изпратено от БТПП. От КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ са изпратили официалната си позиция до министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и на финансите Владислав Горанов. Работодателите искат незабавно да бъде отменен чл. 6, ал. 2, т. 3 на Кодекса за социално осигуряване, който регламентира определянето на минимален осигурителен доход по длъжности и икономически дейности. По този начин се определят минималните осигуровки за различните професии и длъжности. Работодателите заявяват и отказ от преговори за определяне на праговете за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България.

Според работодателските организации в годините след световната икономическа криза от 2008 г. административно определяните прагове за минимален осигурителен доход се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените. Те припомнят, че и преди са заявявали, че този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори и предприятия, както и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Бизнесът подчертава, че същите препоръки многократно са отправяни и от Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд. Работодателите изтъкват, че подобни механизми за определяне на осигурителни прагове по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една друга страна от ЕС.

Работодателите също така настояват компетентните контролни органи да изпълняват в пълен обем и с висока ефективност законово регламентираните им задължения за драстично ограничаване на осигурителните измами и недекларирания труд, тъй като дадените им от закона правомощия са достатъчни за контрол и превенция.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.