iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат да заменят и книжните 5 лв. с монети

Искат да заменят и книжните 5 лв. с монети 08_1439362222

В БНБ вече пристигнаха първите монети от 2 лева, като те трябва да влязат в обращение от догодина. Заговори се и за заменянето на книжните 5 лева също с монети.

Според финансиста Емил Хърсев монетите имат по-голямо обращение и трудно се повреждат. Железните пари ще ни тежат повече, но не се хабят толкова бързо, изказа мнението си той. Пред телевизия "България он ер" Хърсев коментира, че последната монета от 2 лева трябва да бъде изработена до края на 2018 г.

„Това е годината, в която България може да въведе еврото. Тогава новите двулевки, както и всички останали монети, ще се претопят”, добави още той.

Монетите от 2 лева се изготвят в монетния двор на Финландия. Прогнозната стойност на поръчката за металните двулевки е близо 9 млн. лева без ДДС.

Монетите от 2 лева ще са с лика на Паисий Хилендарски, който е отпечатан и на банкнотите.

Междувременно търговци се оплакват, че във Варна са плъзнали фалшиви двулевки.

Измамата се засича много трудно и трябва да се ползва тестер, пише petel.bg. Наскоро нов тип фалшиви двулевки беше разкрит от експертите на Националния център за анализ към БНБ. От централната банка напомнят, че гражданите са длъжни при сблъсък с фалшиви пари да ги предадат в най-близкото поделение на МВР, където ще получим документ за това.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.