iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Инвеститори са получили гражданство у нас

Инвеститори са получили гражданство у нас 02_1423490870

Общо 43 хил. лв. са влезли в икономиката ни от чуждестранни богаташи. Срещу това те са получили право на жителство у нас.

Става въпрос за 45 души, които през миналата година са си издействали право на постоянно или продължително пребиваване в България на основание крупна инвестиция. Това показват предоставени на „Монитор” данни от дирекция „Миграция” към МВР за издадените през 2014 година разрешения за дълъг престой в страната, каквито са получили общо 34 030 чужденци от 136 държави.

От справката става ясно, че заможните граждани на други страни най-често се сдобиват с право да живеят за постоянно у нас, след като се изръсят с по над 1 млн. лв. за облигации и съкровищни бонове, издадени от българската държава или от някоя от общините ни. На това основание разрешение за пребиваване миналата година са получили 35 от чуждестранните богаташи. Други двама са си купили акции от наши дружества на същата стойност, а още четирима са вложили сумата от над 1 млн. лв. в български кредитни институции. Трима крупни бизнесмени пък са инвестирали по над 500 000 лв. в родни компании, в резултат на което са били

разкрити по

10 работни места за българи

Най-много от милионерите са дошли от Египет – 13 души, показва статистиката на дирекция „Миграция”. Още 7 са от Ливан, руснаците са петима, четирима са от Пакистан, по трима - от Индия и Китай, двама са от Иран, а американец е само 1.

Много слаб обаче е бил интересът през 2014 година към получаване на жителство срещу покупка на скъп имот за над 600 000 лв., каквато възможност също дава законът. От тази опция се е възползвал само един руснак. Така сделката му влиза в появилата се наскоро внушителна статистика за 500 000 имота, които руснаци притежават у нас - в близост до морето.

Страната ни е дала право на продължително пребиваване и на още 917 чуждестранни бизнесмени. Те осъществяват търговска дейност в България, при която всеки от тях дава работа на поне 10 нашенци. В тази графа най-много са турските граждани – 384, китайците са 97, а руснаците – 55. Сред тези

търговци с разрешително има и 43-ма сирийци

както и 1 гражданин на Катар. Още близо 3800 души пък са получили право на продължително пребиваване, след като са доказали, че са представители на търговски дружества, регистрирани в БТПП.

Най-многобройна обаче е категорията чужденци с разрешение да живеят продължително у нас, за да бъдат работници и служители – над 6000. Основната част от тях са от страни от ЕС, а от държавите извън Европа с най-голям дял са китайците.

Голяма група чужденци, получили през миналата година право да живеят у нас, са и студентите. Само дошлите да учат в България от трети страни са 4243. Повече от половината от тях са от съседна Турция, руснаците са 203, а албанците – 131. Да следват у нас са дошли и 80 нигерийци, 70 индийци, 50 казахстанци и 21 американци.

През 2014 година страната ни е приела за продължително пребиваване и петима учени – от Русия, Тунис, Бангладеш, Зимбабве и Индия.

Приемаме пенсионери от Русия и безработни от Гърция

Близо 5000 чужденци са взели през миналата година разрешение за продължително пребиваване у нас на основание получено право на пенсия по нашето законодателство или по това на държавата им по произход. Това показва справка на дирекция „Миграция” към МВР, предоставена на „Монитор”. Тази графа се попълва основно от руски граждани – почти 4500. Изричното условие пред тази категория чужденци обаче е било да разполагат с достатъчно средства за издръжка у нас. Още 374-ма граждани на страни от ЕС пък са получили през 2014 година право на продължително пребиваване в България, въпреки че вече са спрели да се трудят. Част от тях са взели своето разрешително да останат у нас заради временна неработоспособност поради заболяване или злополука, а други – след като са се регистрирали като безработни в бюрата по труда. В тези категории влизат основно гърци – 237 души. Други 11 чуждестранни граждани пък са получили разрешение да останат продължително време в България, за да се лекуват в наша болница. Сред тях има японец, украинец, двама египтяни и 7 китайци.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Юли-2018

30-Юни-2016

01-Юли-2015

01-Юли-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com