iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Инвестициите у нас намаляват

Инвестициите у нас намаляват 11_1447488145

Предприемачите очакват през настоящата година направените инвестиции да са с 32,6% по-малко спрямо предходната 2014 г. Това показва бизнес анкета на НСИ, проведена сред промишлените предприятия.

Тревожни са и прогнозите за 2016 г., тъй като предприятията очакват обемът на инвестициите в промишлеността да падне с още 2,4% спрямо 2015 г.

Най-голям дял в очакваните инвестиции през 2015 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (33,7%), следвани от отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (31,9%), и отраслите, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки (20,4%). За 2016 г. около 36% от предприятията въобще не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи. Догодина енергетичните и свързаните с водата отрасли отново ще формират най-голям дял от инвестициите - 39,4%. След тях се нареждат отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, и тези, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки - съответно с 32,4% и 15,7%.

Според целта на инвестициите, през 2016 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за заместване на износено оборудване - 29,3% от общия обем на вложенията в промишлеността. На второ място с дял от 29,1% са предвидените инвестиции за увеличаване на производствения капацитет, следвани от тези за автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 24,2%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - със 17,4%.

Мениджърите са посочили, че факторите "търсене на продукцията", "финансови ресурси или очаквани печалби" и "технически фактори" оказват стимулиращо влияние върху решението им да инвестират през 2016 г.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.