iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има заплаха от дефлация в еврозоната

Има заплаха от дефлация в еврозоната 02_1424788462

Има заплаха от дефлация в еврозоната. Там цените се понижават за втори пореден месец. Това съобщи днес европейската статистическа служба Евростат.

На годишна основа цените във валутния съюз са спаднали с 0.6 процента през януари, след като през декември отстъпиха с 0.2 на сто, според втората оценка на Евростат. Това е най-големият спад на цените от юли 2009 г.

Точно преди година, през януари 2014 г., инфлацията се повиши с 0.8 процента в еврозоната.

Тези данни правят още по-конкретна заплахата от дефлация, която се характеризира със спад на цените в дълъг период, като това предизвиква намаляване на заплатите и на потреблението.

В целия Европейски съюз цените са спаднали с 0.5 процента през януари. През декември инфлацията бе минус 0.1 на сто. През януари 2014 бе отчетена инфлация от 0.9 на сто.

Най-ниска годишна инфлация е отчетена в Гърция (-2.8 процента) и в България (-2.3 на сто). Положителна е била инфлацията в Малта (0.8 процента), Австрия и Румъния ( по 0.5 процента), Швеция (0.4 на сто) и Великобритания (0.3 процента).

Евростат обяснява спада на цените с поевтиняването на енергийните ресурси. През януари е регистриран спад от 9.3 процента, спрямо 6.3 процента през декември.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.