iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Икономиката в страната ни възкръсва с бавни темпове

Икономиката в страната ни възкръсва с бавни темпове 06_1434543122

Икономиката в страната възкръсва макар и бавно, въпреки че фирмите у нас са се подценили в оценките си за бизнес климата в началото на 2015 г., като в момента страната ни е в Топ 50 за по-добро място за правене на бизнес в света, като се нарежда на 42-ро място сред 145 държави, показва доклад на Световната банка.

Тези данни бяха оповестени от председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. „Анализите показват, че има светлина в тунела”, категоричен беше той.

И подчерта, че за съживяването на икономиката ни, макар и това да става бавно, са доказателство ръстът на БВП от 2 на сто, повишението на износа с близо 13 процента за периода януари-април тази година, както и скокът от 1,5 на сто на промишленото производство. „През първото тримесечие в страната има и увеличение на заетостта. Работещите са с 56 000 души повече спрямо година по-рано”, изтъкна Симеонов.

Той представи още мястото на страната ни по различни показатели в света и в Европа. Оказва се, че сме отличници по ниски данъци в ЕС и заемаме 7-о място измежду страните членки. По ръст на БВП пък сме на 11-а позиция. В света се нареждаме в по-предни позиции в категориите конкурентоспособност и макроикономика. По тези показатели сме съответно 56-и и 36-и. Лидерско място заемаме и по бюджетна прозрачност – 17-о място сред общо 100 държави.

Страната ни остава и сред първите по бързина на интернета, въпреки че губи две позиция от миналогодишната класация и става 25-а през декември 2014 г., докато година по-рано е била на 23-о място.

Симеонов коментира и факта, че въпреки ниските данъци и добрите условия за правене на бизнес у нас чуждестранните инвестиции в страната ни са намалели. Според него това се дължи най-вече на административната тежест. Той каза още, че въпреки това 90 на сто от вече инвестиралите в България имат намерение да разширят вложението си.

Любопитен факт от изнесените данни е още, че българските фирми се подценяват и са определили по-ниска оценка за бизнес климата, отколкото е реална тя. България е на 12-о място по оптимизъм за бизнес климата сред страните от Европа. Въпреки това страната ни излиза на 11-о място реално по ръст и реализация, сочат анализите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.