iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гръцки фермери може да затворят границите ни

Гръцки фермери може да затворят границите ни 02_1454393069

Протестът на гръцките фермери срещу пенсионната реформа заплашва да спре движението през гръцката граница, като протестиращите увеличават времето за блокади и заплашват с безсрочно затваряне на всички гранични пунктове със съседните страни, съобщи БНР. Трафикът вътре в страната също е затруднен от прекъсване на движението по магистралата "Егнатия".

Фермерите от различни краища на Гърция предупреждават за продължителна или пълна блокада на централни пътни артерии и на граничните пунктове. Лидерът на земеделския синдикат в Серес Стергиос Литос съобщи за общо решение да се блокира напълно граничния пункт Промахон-Кулата, като няма да се допуска преминаването и на леки автомобили и автобуси. На другите гранични пунктове с България и Турция засега спазват програма - по два часа на обяд и два часа вечер. По същия сценарий прекъсват и движението на границите с Македония и Албания, уточнява БНР.

Затруднено е движението в цялата страна, като на блокираните от фермери и техника места се използват обходни маршрути. Силно увеличени са силите на пътна полиция.

Фермерите заявиха, че не желаят преговори с правителството за промени в спорния проектозакон, а пълното му оттегляне. Стергиос Литос заяви пред атинската информационна агенция AMNA, че "най-доброто, което може да направи правителството, е да подаде оставка и след това да се сформира правителство на националното съгласие. Но настояваме също лидерът на основната опозиционна партия и всички останали политически лидери също да заемат ясна позиция за проблемите на фермерите". Очаква се в следващите дни да се блокира и достъпът до летища и пристанища. Синдикатите обявиха обща национална стачка в четвъртък.

Служители на българската "Гранична полиция" и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" информират шофьорите на тирове за ситуацията, уточни БНР.

ТРАНСПОРТ

Властите в Москва и Анкара не успяха да се договорят за режима за разрешителни за превози с камиони между Русия и Турция и от вчера те са прекратени. Засега това не засяга транзитните превози. Същото се получи и с Полша, където на 1 февруари изтече досегашното споразумение за т.нар. СЕМТ разрешителни и превозвачите на двете страни трябва да напуснат територията на другата държава до 15 февруари, съобщи РИА Новости.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.