iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гръцка компания ще заработи в Перник

Гръцка компания ще заработи в Перник 06_1467175099

Гръцката компания Lalizas напредва с проекта си да открие завод за корабно оборудване в Перник, като дружеството с централа в Пирея, чиято собственост е бъдещият местен производител “Оушънфендърс”, е в процес на преустройство на стария предачен цех в града, като част от оборудването на бъдещите производствени мощности вече се тества. Дотук в завода са инвестирани над 3 млн. евро и се очаква той да влезе в експлоатация през 2017 г., казаха за “Капитал Daily” от Lalizas.

Заводът “Оушънфендърс” ще има няколко отделни звена, в които ще се произвеждат балони за дишане под вода, спасителни салове и лодки, пластмасови корабни буфери и лебедки. Едно от подразделенията вече е готово да заработи и в него се провеждат тестове на апаратурата, съобщиха още от гръцката компания.

Подготовка на терена

Гръцкият инвеститор се подготвя за откриването на фабриката от около две години, когато купува и терена на бившия предачен цех “Демо” в Перник. Lalizas е придобила имота от компанията Erste Group Immorent Bulgaria. Сделката за имота с размер 13.5 хил. кв.м е станала в края на 2014 г., а според Имотния регистър цената е била 3.8 млн. лв. След преустройството и реновирането във фабриката ще има оборудване, което ще включва машини за изтегляне, формоване и валцуване на цветни метали и сплави, както и инсталации за повърхностна обработка на метали и пластмаси чрез електролитни или химични процеси.

Регистрираната в България дъщерна фирма “Оушънфендърс” е с капитал 3 млн. лв. и вече е наела част от персонала си. Когато заводът заработи на пълни обороти, догодина се очаква в него да бъдат назначени на работа между 100 и 200 служители, казаха още от компанията.

Производството

В новия завод ще има седем производствени сектора, показват документи за инвестиционното намерение на компанията. Участъкът за производство на спасителни салове ще бъде с капацитет 500 броя, или 12 т годишно, като в него ще се правят отливки, ще се извършват монтаж, химическа обработка и пакетиране. Звеното за пластмасови корабни буфери ще има капацитет за 80 хил. броя класически и 100 хил. броя меки изделия на година. Производството на корабни лебедки ще се извършва в отделни подразделения за леене, коване на цветни метали, механична обработка и монтаж и отделение за химическа преработка. Неговият капацитет ще бъде общо 100 хил. корабни лебедки годишно.

От Lalizas съобщиха, че едно от звената вече е готово и там вече се извършват тестове, а останалите са в процес на дооборудване.

Гръцкият инвеститор

Компанията инвеститор Lalizas е с над 30-годишна традиция в производството на спасителна техника и корабно оборудване и продава продукцията си в 106 държави. От създаването си досега тя се занимава с производство на спасителни жилетки, като е продала близо 15 млн. за 32 години, съоръжения за дишане под вода, спасителни плотове. Производството досега се извършва само в Гърция, Италия и Китай.

В групата влизат още компаниите Lofrans, Max Power, Nuova Rade и Ocean. Те са регистрирани в Италия и се занимават с производство на различни части за корабно оборудване, екипировки, електроника и навигационна техника. Lalizas има също така транспортни компании и франчайз фирми в 14 държави. От 2009 г. в Търговския регистър като дистрибутор на компанията в България фигурира варненската фирма “Лализас Марин БГ” с едноличен собственик и управител Ангел Анегностиев. Дружеството предлага широк спектър от аксесоари и оборудване за плавателни съдове, животоспасяваща екипировка, системи за лодки и ветроходни принадлежности.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.