iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция не иска удължаване на спасителната програма

Гърция не иска удължаване на спасителната програма 02_1424189055

Провалиха се разговорите между финансовите министри от еврозоната и Гърция. Атина каза, че е “абсурдно” предложението да поиска 6-месечно удължаване на сегашната спасителна програма.

Бързият провал на преговорите предвещава голяма несигурност и поставя под въпрос бъдещето на Гърция в еврозоната.

Еврогрупата даде на Атина срок до петък да се съгласи да бъде продължена оздравителната ѝ програма. В противен случай нейното действие спира в края на месеца, след което гръцката държава и банките ще са изправени пред опасността да останат без пари. На практика това е ултиматум към гръцката страна, коментираха водещи финансисти.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис изрази надежда за възможно постигане на споразумение при по-различни условия до 48 часа. На брифинг след срещата в Брюксел той прояви оптимизъм, че “Европа ще направи обичайния си номер: ще извади добро споразумение... от ситуация, която изглежда патова”.

Варуфакис предупреди, че езикът на ултиматума никога не е работел в Европа. Той обясни, че имало “прекрасно” предложение от Еврокомисията, според което Гърция получава отсрочка от 4 до 6 месеца в замяна на това, че замразява антикризисните програми и не прави промени. Той обвини председателя на еврогрупата Йерун Дейселблум, че провалил споразумението, като предложил документ, според който Атина продължава да спазва “сегашната програма”. Представители от Европейската комисия обаче отрекоха, че са разработили отделен план за Гърция, предаде Ройтерс. Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси заяви, че се придържа към предложението, направено от Йерун Дейселблум.

Очакваше се вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас да направи официално изявление по дадения от ЕС ултиматум. Проевропейските сили в гръцкия парламент с изключение на Комунистическата партия и “Златна зора” поискаха Ципрас да прояви отговорност в името на националните интереси.

Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че “това зависи от гърците”. Вчера сутринта финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя призова за по-голям компромис и от двете страни.

Заради провала водещият индекс на атинската борса отбеляза спад от 4,6 на сто сутринта, като най-голям срив има при акциите на банките - средно с 9,3 процента, съобщи Ройтерс.

Гръцките банки бързо губят средства и активите им се топят, твърди анализ на “Джей Пи Морган”. От американската банка изчисляват, че само т.г. депозитите на гръцките банки са намалели с 21 млрд. евро и фирми и граждани теглят всяка седмица по 2 млрд. евро.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.