iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция може да постигне споразумение тази седмица

Гърция може да постигне споразумение тази седмица 03_1427297394

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза, че споразумение между страните от еврозоната и Гърция за отпускане на помощ на Гърция може да бъде постигнато до края на тази седмица.

“Според мен до края на седмицата ще постигнем нова договорка, която ще е

достатъчна за деблокиране

на най-неотложната финансова помощ, от която Атина отчаяно се нуждае”, заявява Шулц в интервю за италианския вестник “Република”.

“След това няма нужда да изтекат три месеца до следващата помощ, предвидени за юни, за да разполагаме със сериозен, подробен и окончателен план, на основата на който ще може да се даде старт на конструктивна и спокойна програма за инвестиции”, уточни председателят на Европарламента.

Връщаме се доволни от Берлин, тъй като премиерът Алексис Ципрас постави преди всичко редица въпроси пред германския канцлер Ангела Меркел и германската общественост, заяви гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис.

Той поясни, че на разговорите в Берлин Ципрас и Меркел са говорили за схемата, по която ще се извършват реформите в Гърция, а не по пълния и конкретен списък с реформи. Това не бяха задълбочени и конкретни разговори, защото целта на срещата не е била тази. Не това е нивото, на което ще бъдат представени исканите от Атина реформи, обясни Сакела-ридис.

Запитан за схемата, по която ще стават реформите, правителственият говорител отговори, че по нея е било постигнато

сближаване на позициите

и че разговорите по обсъжданите теми са били конструктивни.

В. “Та неа” пише, че вечерята между Ципрас и Меркел е била доста дълга и че тя е започнала в 19 ч и е продължила до 1 ч след полунощ. Вестникът твърди, че на нея са били обсъждани въпроси, свързани с германските военни репарации, корупционният скандал „Сименс” и е бил направен опит за преодоляване на различията във връзка с мерките, които трябва да бъдат взети по финансирането на Гърция.

Изтъква се, че гръцката страна била поставила “червени линии” относно тези мерки, които германската страна приемала на политическо ниво. При всеки случай обаче двамата се съгласили, че окончателните решения за Гърция ще бъдат взети на ниво Евро-група.

Правителствени източници в Атина отбелязват, че срещата била дала шанс за разтоварване на напрежението, възникнало напоследък в гръцко-германските отношения.

Джордж Сорос: В тази ситуация всички са губещи

Вероятността Гърция да напусне еврозоната сега е 50 на 50, посочва инвеститорът Джордж Сорос, цитиран от Блумбърг. “Сега играта е такава, че всички губят, и най-доброто, което може да се случи, е просто някак си да се стигне до края. Гърция е отдавна загноял проблем, който от самото начало не бе подхванат правилно от всички участващи”, казва 84-годишният инвеститор.

Преговорите между гръцкото правителство и кредиторите (ЕК, ЕЦБ и МВФ) могат да приключат с провал, който да доведе до излизане на страната от валутния съюз, отбелязва Сорос. Можете да продължите да отлагате неопределено време, изплащайки лихви, без да се отписва дълг, но междувременно няма да има първичен излишък, тъй като Гърция ще излети в пропастта, посочва той.

Точно сега сме на превала и ситуацията може да се развие и по двата начина според Сорос.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.