iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция е готова да осигури пенсионерите

Гърция е готова да осигури пенсионерите 06_1434719765

Правителството на Гърция е изпълнено с решимост да осигури жизнеспособността на пенсионната система. Това уверява премиерът Алексис Ципрас в статия за немския в. “Тагесшпигел”.

“В една държава, където 25 процента от гражданите са безработни,

слепите искания за съкращения

няма да доведат до нищо друго освен до изостряне на и без това драматичното социално положение”, изрично подчертава Ципрас.

По думите му проблемите с пенсионната система на Гърция са свързани “не с разходите, а с постъпленията в пенсионните фондове” – съкращаване на заплатите и увеличаване на безработните доведе до намаляване на влизащите в тях средства.

“Досега пенсиите се изплащаха благодарение на отчисленията от младите хора. Но в годините на кризата това се промени, в днешна Гърция пенсионерите трябва да издържат своите деца

поясни премиерът.

В тази връзка “жизнеспособността на фондовете става централен проблем, който засяга цялото общество”, смята Ципрас.

“Моето правителство е пълно с решимост да осигури по-нататъшното съществуване на пенсионната система. Ние представихме конкретни предложения за разрешаването на този проблем. Не трябва да допускаме некоректното използване на статистическите критерии да унищожи оформящият се през последните месеци компромис”, подчерта премиерът.

Гърция желае да направи отстъпки, за да сключи споразумение с кредиторите, ако то е икономически жизнено, но няма да намали съществуващите пенсии. Това заяви пред Ройтерс Евклидис Цакалотос, координатор на гръцкия преговорен екип.

Коментарът на Цакалотос, който изигра важна роля в преговорите с кредиторите от ЕС и МВФ през април, след като финансовият министър Янис Варуфакис бе отстранен, идва в момент на нарастващи опасения, че останалата без пари Гърция е на път към дефолт в края на месеца, който води до излизане от еврозоната.

Цакалотос отхвърли приказките за “Грекзит” от страна на европейските партньори като

форма на натиск в преговорите

но потвърди, че Атина няма пари в момента да плати 1,6 милиарда евро на МВФ на 30 юни без споразумение с кредиторите за деблокиране на замразената помощ.

В момента ние нямаме парите, каза той, добавяйки, че Атина изстисква всяка последна капка ликвидност за обслужване на дълга досега.

Няма финансиране, ние нямаме достъп до пазарите, ние нямаме пари, които не са плащани от лятото на 2014 г., така че очевидно ние няма да имаме пари да платим това, каза той. Поддържайки реториката на Атина срещу това, което тя нарича “неразумни искания на кредиторите”, той нападна европейските кредитори и тези от МВФ, за това, че не правят отстъпки и искат основните отстъпки да бъдат от Атина.

Кредиторите се оплакват, че много гърци се пенсионират по-млади в сравнение с други европейски страни и финансите на Гърция не могат да станат стабилни без икономии в плащанията.

Цакалотос предложи на Атина да бъде предложено

опрощаване на дълга, като Европейският стабилизационен механизъм поеме гръцките облигации, държани от ЕЦБ, в опция, която няма да увеличи дълга на Гърция или нейните партньори.

Има много технически решения за това как това може да бъде направено, каза той. Ако има добра воля, аз мога да измисля 10-15 решения веднага за това как това може да бъде направено. Ако няма политически добра воля, то при всяко решение може да се намери спънка, добави той.

Попитан доколко вярва в постигането на споразумение, Цакалотос каза: “Аз мисля, че този въпрос сега е предимно за европейските партньори”. Той каза, че от Европа зависи да покаже, че тя желае “да се учи от грешките си” и дали тя желае да приеме правителство, което е по-различно.

Дейселблум: Следващата стъпка трябва да бъде направена от Гърция

Следващата стъпка за постигане на жизнеспособно и надеждно споразумение в трудните преговори между Атина и нейните кредитори трябва да бъде направена от Гърция, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. “Надявам се да дойдат с повече предложения, за да можем да приключим, но съм много песимистично настроен за споразумение още днес”, изтъкна Дейселблум преди срещата на министрите на финансите от еврозоната в Люксембург вчера. “Днес имам само една работа - да разбера дали ще успеем да се доближим до компромис за Гърция или не. Опасявам се, че днес няма да можем да постигнем напредък, макар да се надявам на това”, допълни Дейселблум.

Асошиейтед прес: Слаби надежди за спасяване

Слаб е оптимизмът за перспективата днес да бъде постигнато споразумение, което може да предотврати фалит на Гърция, отбелязва Асошиейтед прес на фона на започналата в Люксембург ключова среща на финансовите министри от еврозоната. На фона на бързо наближаващия потенциален фалит на 30 юни и сигналите, че гърците теглят парите си от банките, официални представители признаха за обсъждане на евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че заседанието на Еврогрупата ще бъде “много трудно”, но той се надява, че всички пристигат за срещата “със свежи глави и политическата воля да успеят”.

“Залозите са изключително високи за гръцкия народ и цяла Европа”, каза Московиси в Люксембург.

Финландският финансов министър Александер Стуб призна, че има възможност за споразумение в последния момент, но заяви, че “не е крайно обнадежден”.

Никакъв гратисен период за дълговете

Няма да има гратисен период за Гърция при погасяването на дълговете към Международния валутен фонд (МВФ) и Гърция задължително трябва да извърши плащането на 30 юни, за да не бъде обявена в неплатежоспособност, заяви ръководителката на фонд Кристин Лагард, цитирана от АФП.

“Има падеж на 30 юни. Няма гратисен период. Ако на 1 юли

няма плащане, значи не е платено”, изтъкна Лагард пред журналисти в Люксембург преди срещата на Еврогрупата, посветена на Гърция.

Според Кристин Лагард, реформата на гръцката пенсионна система е жизненоважна за сключването на споразумение с Атина, но че хората с малки пенсии ще бъдат защитени. По думите й, не става въпрос да се орязват малките пенсии, а програмата за финансиране на пенсиите да бъде под контрол. Тя уточни, че над 16 процента от гръцкия БВП отива за пенсии, което многократно над средното където и да било другаде.

Трагедия за Европа

Излизането на Гърция от еврозоната ще е трагедия за Европа, пише “Гардиън” в редакционна статия за преговорите между гръцките власти и международните кредитори. Изданието отбелязва, че отказът от част от дълга е единственият начин да се избегне негативен развой за Европа.

Гръцката централна банка си играе с огъня, гласи заглавието на коментарна статия в “Дейли телеграф”, посветена на доклад на управителя на гръцката централна банка Янис Стурнарас пред гръцкия парламент. По мнение на автора Амброуз Евънс- Ричард заплахите, съдържащи се в документа, че Гърция ще бъде принудена да напусне Европейския съюз и ще влезе в спирала на икономически срив без спасително споразумение са просто грубо сплашване, а самият доклад е “политическо нападение срещу собственото избрано правителство”.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.