iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърци искат наши имоти в гоцеделчевско село

Гърци искат наши имоти в гоцеделчевско село 01_1452420199

Гърци проявявят интерес към имоти и стари и изоставени постройки в гоцеделчевското село Делчево, като в последните месеци над 10 души от южната ни съседка стигнали в селището в Пирин планина, за да разпитват за свободни парцели и за цената им. „Търсят евтини терени, не са готови да дадат много пари. Местните хора пък вече не продават на безценица, както бе преди 10-15 години. Старите къщи не падат под 10 000 лева, по-големите сгради са по 20 000 лева", твърди бившият кметски наместник Иван Панайотов.

Някои от гърците са в напреднали преговори със собственици на имоти в Делчево и се очаква до края на месеца да сключат сделка.

Икономическата криза така и не стигна до нас, идват и много туристи, и много мераклии да ни станат съселяни, казват местните хора.

Заради наплива на гости в последните години се построиха близо 20 къщи за гости, които предлагат 200 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. Стегнаха се и се реновираха доста стари постройки, вдигнаха се и съвсем нови сгради. Четири механи, в които е запазен тукашният бит, отвориха врати.

Изградиха се край селото два паркинга за над 100 автомобила. Функционира и Туристически център в селището.

Селището примамва и очарова с неповторимия си архитектурен облик. В него хармонично са съчетани стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм, улички. Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през 19-ти век и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64.

Старинните постройки са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на Пирин планина. На някои места строителите са използвали самата скала за направа на зид на приземния етаж. Цялото село е уникален възрожденски архитектурен ансамбъл с национално и международно значение. Затова тук къщи имат германец, холандец, полякиня и грък. На стари години се чудим какъв език да учим, смеят се 60-те баби и дядовци в Делчево.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.