iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гражданите вече няма да се разкарват на няколко гишета от администрацията

Гражданите вече няма да се разкарват на няколко гишета от администрацията 04_1427960170

Правителството прие мерки, с които чиновниците трябва да спрат да разкарват гражданите на няколко гишета, когато става дума за услуга, която се осъществява от повече от една служба. Мерките бяха одобрените от кабинета вчера при промени в Наредбата за административно обслужване, които ще разтоварят донякъде административната тежест от гражданите и бизнеса. Въпреки това основните бюрократични пречки ще останат.

В бъдеще според наредбата обслужването трябва да става комплексно. Това означава, че когато дадена услуга се извършва с участието на повече от една администрация, гражданите и фирмите ще имат право сами да решат в коя от тях да подадат искане. Пречка за това не трябва да бъде дори фактът, че става дума за служби, които се намират в различни населени места. Освен това потребителите ще могат да избират по какъв начин да получат документите по пощата, на гише или по и-мейл, следва от наредбата. Тези постановки звучат фантастично на фона на бюрокрацията в момента, при която документи, издадени в Стара Загора например, не се признават в близкия Ямбол.

Новите изисквания към администрациите при предоставянето на комплексни услуги станаха факт в Административнопроцесуалния кодекс още през март 2014 г. Чиновниците обаче получиха една година, за да създадат необходимата организация. След приемането на промените в наредбата правилата влизат в сила веднага и ще важат и за централната, и за общинската администрация.

Като за начало всички администрации са задължени да обявят публично какви комплексни услуги предоставят. Те трябва да публикуват на страниците си в интернет типови заявления, които ще се ползват при подаване на искане пред друг орган. Например, ако в предоставянето на дадена услуга участват областна администрация и министерство, заявителят може да подаде искане в единия орган, който ще бъде длъжен да придвижи преписката по служебен път.

Въпреки мантрите, че ще се улеснят гражданите, те не са разтоварени от задължението да предоставят на чиновниците налична в масивите им служебна информация. Според одобрените от кабинета образци на бланки от гражданите се изисква изчерпателно да изброят всички документи, които съответната администрация трябва да издаде и препрати към съответния орган. Не е ясно защо се налага това, след като изискванията за ползване на услугата са публични и известни на всички, а администрациите са длъжни да се снабдяват по служебен път с информация, налична при други органи. Подобно изброяване крие риск от грешки и забавяне на преписките.

УСТНО

Правителството обяви, че с новите правила се улеснява устното заявяване на услуги. В такъв случай съответният служител ще подписва протокол, че то е прието. За целта се въвежда стандартизирана бланка, която да се прилага от всички администрации.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.