iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Глобяват фирма, защото няма инструкции на български за перални

Глобяват фирма, защото няма инструкции на български за перални 08_1470750160

Глоба от 1000 лева ще бъде наложена на голяма търговска верига заради липсата на инструкции за употреба на български език, като нарушението е установено от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които закупиха като “тайни клиенти” пералня машина. Проверката е направена в обекти на веригата в цялата страна след множество сигнали и жалби на граждани.

Клиентите под прикритие разопаковаха закупената пералня машина пред централния вход на магазина, на видно място с охранителни камери. При проверката не е открита инструкция за употреба на български език. За констатираното нарушение е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Инструкцията за употреба се съставя от производителя и се превежда в пълен обем на официалния език на страната, в която се продава артикулът. В инструкцията производителят посочва начина на монтаж, експлоатация, поддръжка, почистване и др. С предупредителни текстове насочва вниманието на потребителя за безопасна работа и за предпазване от битови инциденти.

С цел безопасна работа при използването на уреди, ДАМТН апелира потребителите да обръщат внимание за наличие на СЕ маркировка, която удостоверява, че са направени необходимите изпитвания по отношение на безопасността, за наименованието или търговската марка на производителя, за основните технически параметри върху уреда, с които се осигурява безопасно използване.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.