iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фирмите, които не са ползвали евросредства, ще получат бонус

Фирмите, които не са ползвали евросредства, ще получат бонус 04_1429604253

Първите проекти по програмата “Иновации и конкурентоспособност” ще се подават до 30 юни тази година, като фирмите, които за първи път кандидатстват по програма “Иновации и конкурентоспособност” ще получат допълнителни точки при класиране на проектите си.

Максималният брой точки при оценка на офертата е 86. Това каза за “24 часа” Калин Маринов, зам.-шеф на оперативната програма.

Ако микро- и малки предприятия в последните 7 години са получили безвъзмездно еврофинансиране над 2,5 млн. лв., няма да се допускат до конкурсите. Прагът за средните фирми е над 5 млн. лв. Тези изисквания се въвеждат по препоръка на Европейската комисия и засягали 10-11 фирми в цялата страна, при които се е получила свръхконцентрация на еврофинансиране.

В класирането по отделните процедури ще участват онези фирми, които са събрали 50 от максималните 85 точки, или 60% от максимума.

Въведени са

приоритети за

предприятията

по райони

Микро- или малко предприятие от Югозападна България, което представи проект по някоя ос от програмата, получава едва 45% безвъзмездна помощ, а при средните фирми процентът е 35. Смята се, че заради София този район е от най-развитите и затова му се полага най-малко еврофинансиране.

В останалите региони микро- и малките предприятия ще получат до 70% безвъзмездно пари за проектите си, а средните фирми ще получат 60% от средствата, с които могат да купят машини или да обновят производството си.

Изискването е проектът, който получава парите, да се реализира в района, който е посочен. Няма да се допусне една фирма да се регистрира във Враца например, а да прави завод в София.

По новата програма безвъзмездното финансиране е между 35 и 70%.

Няма право да се закупуват и машини втора ръка.

Има прагове за финансиране и в зависимост дали една фирма е микро, малко или средно предприятие.

- За микро- предприятията безвъзмездните пари са между 100 000 и 500 хил. евро.

- За малките предприятия прагът е от 200 000 до 750 000 евро.

- Средните предприятия могат да получат от 300 000 до 1 млн. евро.

Това са общи изисквания за всички фирми, които кандидатстват по всички оси и процедури по програмата.

Какви са насоките и критериите обаче по първата процедура, която е за нискотехнологични производства и по която ще се приемат проекти до 30 юни? Те са публикувани за обществено обсъждане.

Първо се изследва историята на фирмата за последните 3 години от гледна точка на нейната икономическа и финансова история. При добра оценка могат да се съберат общо 28 точки.

Вторият критерий, който се изследва, е опитът на предприятието в инвестиционни проекти. Оценява се дали фирмата притежава сертификати за качество и търговски марки.

Преценява се и размерът на инвестициите, които е направила през последните 3 години. И инвестициите се съотнасят към парите, за които тя кандидатства. Ако досега предприятието не е инвестирало и един лев, а изведнъж казва, че иска евпореско финансиране за 1 млн. лв., в този случай не получава точки, казва Маринов. По критерия за инвестиции максималните точки са 10.

Третият критерий е нов за програмата. Въвежда се изискването фирмите да представят бизнесплан. Има точни критерии за оценка на очакванията на фирма за нейната производителност, за бъдещия ѝ износ.

До момента имахме случаи предприятията да представят доста високи цели, които и ние оценявахме високо. След това нямахме механизъм как да реагираме, ако не са постигнати, казва зам.-шефът на програмата. И така е нямало последствия за предприятията. Някой например е заявявал, че след инвестицията ще увеличи износд си със 100%, а е постигнал 40%. Той е имал предимство пред другите заради високите си цели, които не е реализирал. Сега се предвиждат прагове за изпълнение на *целите и ако една фирма изпълни под 30% от заявеното, ще връща от 5 до 25% от парите.

След общественото обсъждане обаче тези числа може да претърпят промени. Въвеждането на този критерий е препоръка на ЕК. Максималната оценка е 28 точки.

Четвъртото са приоритети. Ако фирмата е от Северозападния регион, най-бедния в ЕС, получава 5 точки допълнително.

Ако новите технологии са екосъобразни, ако има равенство на половете и други подобни постижения се оценяват с до 5 точки.

Има и тематични бонуси - ако предприятието е от сфера, която е записана в стратегията за интелигентна специализация, например мехатроника, получава бонус от 4 точки. Общо от графата приоритети могат да се получат 19 точки.

КОГА ОТВАРЯТ ПРОЦЕДУРИТЕ

Първите от 1,4 млрд. евро по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” вече тръгват към бизнеса. 85% от тях са европейско финансиране, 15 на сто са от националния бюджет.

През 2015 г. за финансиране на проекти за технологично обновяване на малки и средни предприятия са заделени 150 млн. евро.

Първите пари ще отидат за обновяване на нискотехнологични производства. 30 юни е срокът, до който микро-, малки и средни предприятия може да подават проекти за нови машини. Преценено е, че точно фирмите, които имат старо оборудване са най-готови. За тях са заделени 40% от тези 150 млн. евро.

Вторият транш ще е за проекти за високотехнологично производство. Срокът за проектите е 31 август. При тях ще отидат 40% от тези 150 млн. евро.

Третото класиране ще бъде след 30 октомври. Дотогава фирми, които предоставят услуги в сфери, интензивни на знание, ще трябва да подадат своите проекти за безвъзмездно финансиране. За тях са само 10%, или 15 млн. евро от проектите.

През септември ще се отворят процедури за иновации по ос 1 за технологично обновяване и иновации на малки и средни предприятия, а през декември - за енергийната ефективност.

Калин Маринов, зам.-шеф на ОП "Иновации и конкурентоспособност":
От 2016 г.: 590 млн. евро
ще са за стартиращ бизнес

- Г-н Маринов, кога едни млади хора с идеи за бизнес ще могат да кандидатстват за стартиращ бизнес?

- Процедура за стартиращ бизнес ще бъде отворена през следващата година. Тази година стартираме с технологичното обновление.

- Колко оси са в оперативната програма?

- Те са 5. Ако започнем отзад напред - петата ос е техническа помощ, четвъртата включва изграждането на газова връзка със Сърбия, за нея са заделени 38 млн. евро. Третата ос е енергийна ефективност - по нея могат да кандидатстват големи фирми и малки и средни предприятия

- Колко ще се заделят за енергийна ефективност?

- 264 млн. евро са за енергийна ефективност. Това е един от приоритетите на програмата. Ще се финансират нововъведения, които спестяват енергия - или на етап производство, или с по-малко ресурси.

- Втората ос коя е?

- Втората е предприемачество и капацитет на малки и средни предприятия. По нея ще може да се кандидатства за стартиращ бизнес. Тя ще осигури финансиране за стартиране на малки и средни предприятия. Бюджетът тук е 590 млн. евро.

- А защо се стартира с технологичното обновяване на малки и средни предприятия?

- Това е първата ос - тя е технологично обновление и иновации на малки и средни предприятия. Нашите анализи, а и на министерството на икономиката показаха, че най-належащо е да се пусне тази процедура.

- Колко пари са за обновление?

- 150 млн. евро. Предстои да бъде отворена първата процедура - подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия. Идеята е безвъзмездната финансова помощ да бъде насочена за купуване на нови машини. Затова всъщност тази процедура е насочена към съществуващи фирми. И един от критериите за оценка е към реалния капацитет на фирмата да изпълнява този проект. Защото изпълнението на проект е свързано и с вземането на кредит.

- Какви са условията, какво се изисква?

- Най-общо ще има три срока за кандидатстване. Първият е за нискотехнологичните производства. В него са насочен 40% от тези 150 млн. Срокът за проектите е 30 юни.

Вторият е за високотехнологични промишлени производства, тук влиза автомобилостроенето например. Срокът е до 31 август. И третият е до 30 октомври и е за проекти от сферата на интензивни на знания услуги. За тях са предвидени 15 млн. евро, тъй като се смята, че този сектор може и сам да генерира достатъчно приходи и печалби.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.