iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фирми от търговията и счетоводството са подали най-много заявки за стажанти

Фирми от търговията и счетоводството са подали най-много заявки за стажанти 02_1455522023

Работодателите търсят най-често стажанти за продавачи и счетоводители, като фирми от търговията и счетоводството са подали най-много заявки за младежи до 29 години, които да стажуват или да се обучават с европейски пари по схемата "Младежка заетост". Към 8 февруари 5785 млади хора работят или стажуват по схемата, а договори имат 3113 работодатели, показва справка на Агенцията за заетостта.

От подадените близо 9500 заявки от работодатели само 5000 фирми са ги потвърдили. Причината е, че Агенцията по заетостта започна да събира заявките още през 2014 г., след което накара фирмите да подават повторно документите. Логично много от работодателите са се отказали заради бумащината. Ресурсът по тази схема, която се финансира по оперативна програма "Развитие на човешки ресурси", е разчетен за около 8000 младежи. Агенцията по заетостта удължи срокът за кандидатстване с три месеца до края на март тази година.

Най-много свободни позиции са заявили фирми освен от търговията и счетоводство, още и от финанси, юридически услуги, маркетинг, както и за инженери, геодезисти, архитекти, строители и др.

Две са възможностите пред работодателите - да си наемат безработен за обучение по време на работа или да наеме стажант. И в двата случая е задължително служител от фирмата да е наставник на младия работник. За стажантите схемата плаща заплата колкото е минималният осигурителен доход за съответната професия, както и здравните и социалните осигуровки на младежите за половин година. Ако след стажа младежът остане на работа на безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за осигуровките за още шест месеца. Заплата на наставника е за сметка на фирмата.

При обучението се плащат 90% от минималната заплата и осигуровките за шест месеца. Половин минимална заплата, покрита от програмата, получава наставникът.

ЗАПЛАЩАНЕ

Заради изискванията за заплащането някои от обявените свободни позиции за стажанти са доста любопитни и със завидни заплати. Монтанска фирма е одобрена да си наеме стажант не на каква да е позиция, а за управител със заплата от 1529 лв. Сред одобрените заявки е тази на фирма от Кирково (Хасковско), която ще има стажант-счетоводител със заплата от 1030 лв. В Гоце Делчев е одобрена заявката за стажант на длъжността ръководител-проект със заплата 1250 лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.