iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фирми наемат над 2000 непънолетни за работници

Фирми наемат над 2000 непънолетни за работници 06_1466653666

Около 2000 деца работят всяка година у нас. Това показва справка в Главна инспекция по труда (ГИТ), като през миналата година фирми са наели 2605 непълнолетни служители, което е с 600 повече спрямо 2014 година. Работници между 16 и 18 г. се наемат основно като сервитьори, бармани и продавачи.

От години наемаме младежи за сервитьори и бармани, защото те са предсказуеми – идват за 2 – 3 месеца и нямат претенциите, които имат 20-годишните младежи, признава собственичката на бар във Варна Мариета Крумова.

Експерти по подбор на персонал пък са категорични, че непълнолетните работници подбиват цената на труда по морските курорти. „Повечето работодатели осигуряват квартира за персонала си. Мисълта, че ще спят безплатно на морето, е достатъчна за младежите. Ниската заплата за тях са джобни“, твърди специалистът по подбор на персонала Светослава Петрова. Някои от учениците обаче признават, че за месец работа на Черноморието печелят повече от родителите си. „Миналата година работих като сервитьорка в Несебър. Благодарение на бакшишите печелех по 1000 лв., повече, отколкото майка ми получава като учителка“, разказва 17-годишната софиянка Михаела.

За да получат разрешение да наемат непълнолетни служителите, работодателите трябва да представят пред ГИТ писмено разрешение от родителите на детето и медицинско удостоверение. Някои от фирмите обаче изискват дори свидетелство за съдимост. Исканият документ изпраща майката на 16-годишно момиче при адвокат, с който тя да се консултира, преди дъщеря й да започне работа.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.