iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фирма от Радомир готова да прави качествено оборудване за АЕЦ "Белене"

"БестТехника"

От фирма "БестТехника" в Радомир декларират, че могат да произведат част от оборудването на АЕЦ "Белене" по всички световни стандарти за безопасност.

Заводът в Радомир има спечелена поръчка за транспортен шлюз за ядрения реактор на бъдещата атомна централа след търг, в който са участвали фирми,  признати в цял свят в строителството на оборудване за атомни централи.  Търгът е проведен много преди да е ясно дали ще се довършва централата.

"Можем да го построим в нашия завод, ние сме строили съоръжения много по-големи от това. Но все пак това е едно предизвикателство, не толкова заради неговото тегло и за неговите размери, а за това, че говорим за съоръжение за атомна централа от най-ново поколение", обясни инж. Майкъл Клейтман.

Транспортният шлюз е с диаметър девет метра и дължина на изделието осемнайсет метра. Теглото му е триста и шейсет тона.

Шлюзът ще изолира ядрения реактор от външната среда. В случай на авария именно от здравината на шлюза ще зависи дали в атмосферата ще изтече радиация.

Заводът за тежко машиностроене в Радомир трябва да направи шлюза за две години и половина. Всеки етап от производство на изделието ще бъде одобряван от руската страна и от Агенцията за ядрено регулиране. Заводът е строил подобни съоръжения за атомни централи във Франция, Русия, както и за АЕЦ "Козлодуй". Това ще стане обаче само ако разумът не надделее и не се откажем от ненужната за България прекалено скъпа и опасна ядрена централа. / .btv.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.