iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Финансовите посредници са настроени оптимистично

Финансовите посредници са настроени оптимистично 06_1434622872

Оптимизъм завладя финансовия бизнес, като общата оценка на българските финансови посредници за текущата икономическа ситуация се подобрява и е положителна за първи път от края на 2012 г.

Затова те очакват по-бърз икономически ръст през второто тримесечие на годината. Това се посочва в тримесечното издание "Финансов сектор: оценки и очаквания", което се подготвя от Министерството на финансите. То обобщава очакванията на представители на инвестиционни посредници, управляващи дружества, банки и пенсионни фондове.

Тенденцията за понижение на лихвите по заемите и депозитите в левове и евро ще продължи и през второто тримесечие на 2015 г. В резултат банките очакват обемът на отпуснатите кредити да продължи да нараства, макар и оптимизмът им да е по-умерен от предходната анкета. Тези очаквания са свързани и със сигналите, идващи от подобряващите се бизнес климат и потребителско доверие. Tези очаквания са на фона на отчетения през март за първи път от началото на годината положителен месечен растеж на общия обем на заемите за частния сектор, движен основно от ръста при корпоративните кредити, посочват от МФ. По отношение на депозитите, очакванията на банките са общият им размер да продължи да нараства. Инвестиционните посредници и управляващите дружества обаче разчитат, че заради падащите лихви част от депозитите ще се насочат към алтернативни финансови инструменти, което явно вече се случва. Към края на март се отчита 25% годишен ръст на активите, управлявани от местни и чуждестранни инвестиционни фондове, до 2,2 млрд. лв. Този ръст се движи основно от чуждестранните инвестиционни фондове.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.