iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Еврото поевтинява спрямо долара

Еврото поевтинява спрямо долара 03_1426339536

Очаква се американският долар да се изравни с еврото още преди края на тази година. Това не се е случвало през последните повече от 10 години.

Поевтиняването на европейските пари обаче едва ли ще спре до тук. Анализатори прогнозират, че еврото ще продължи своето свободно пропадане през следващата и по-следващата година. Както това ще се отрази на родната икономика на джоба на обикновения потребител?

Падане

Понижаването на единната валута започна още през лятото. То се случваше успоредно с понижаването на цената на петрола в средата на годината.

Стар принцип е, че когато черното злато поскъпва доларът губи стойност и обратното – когато нефтът поевтинява, долърът върви нагоре. Така докато в средата на май миналата година цената на едно евро беше около 1,40 от „зелените” пари, то днес то вече се оценя на само 1,10 долара, и упорито върви надолу.

Снимка: Поевтиняването на еврото ще свие спестяванията в евро.

В същото време Европейската централна банка пусна тази седмица печатницата за пари на пълна мощност. ЕЦБ започна ударно да инвестира в държавни ценни книжа на страните от еврозоната, като по този начин налива свежи пари в техните икономики. Само за първите три дни откакто започна мащабната акция за улесняване достъпа до финансиране, отчетите сочат, че са били напечатани и вкарани в употреба близо 10 млрд. евро. Планира се да бъдат пуснати в обращение общо нови 1,1 трилиона евро. Целите на начинанието са няколко. На първо място е да се даде повече ресурс за развитие на икономиката. Подобни акции с разхлабване на паричната политика вече бяха предприети от САЩ и Япония още веднага след глобалната финансова криза от 2008 г. При тях те дадоха положителни резултати и вдигнаха икономическата активност. Другият съпътстващ ефект, който се цели е умерено увеличаване на инфлацията. Към момента инфлацията в еврозоната е отрицателна: -0,3%. Основна причина за това е силното поевтиняване на цената на енергийните източници с близо 8% за последната година в еврозоната. В доклад бяха описани вредите за икономикте на държави като България , за които се прогнозира, че и през тази година ще продължат да имат понижаване на цените на потребителските стоки. В същото време целта, която ЕС иска да постигне е 2% постоянно покачване на цените.

Печатница

Именно веднага след пускането на печатницата за пари на ЕЦБ, еврото преживя най-рязкото си поевтиняване спрямо долара за всички времена. Единната валута се срина с цели 12% само от началото на тази година. През седмицата американският долър струваше 1,07 евро, докато в началото на 2015 г. цената му беше 1,20 евро. „Всъщност поевтиняването на еврото е умишлено търсен ефект от страна на Европейската централна банка. По този начин те целят раздвижване на икономиката в еврозоната”, коментира главният икономист на Отворено общество Георги Ангелов. Програмата за улеснен достъп до финансиране веднага накара анализаторите да завишат прогнозите си за икономически растеж в еврозоната през 2015 г. Спадът на еврото естествено се отразява на цената и на българския лев, тъй като родната ни валута има фиксиран разменен курс с него. Така от средната на миналата година досега стойността на щатския долар се повиши от 1,43 лв на 1,75 лв, което е цели 22% увеличение.

Прогнози

Прогнозите на международните експерти са разнопосочни, но повечето сочат, че паритетът между долара и еврото е неизбежен и ще се случи много по-рано, отколкото се очакваше само преди няколко месеца. Според анализатори на Дойче Банк 1 долар ще струва 1 евро до края на тази година. Но това не е всичко – според тях цената на американската валута ще продължи възходящия си ръст. През 2016 г. се очаква зелените пари да струвавт 90 евроцента, а през 2017 г. - само 85 евроцента. Според тях през последните месеци 300 млрд. евро са напуснали еврозоната в посока САЩ и Канада заради ниските лихвени проценти. От няколко месеца ЕЦБ дори таксува търговските банки, които държат свободните си капитали на депозит при нея с отрицателна лихва.

Ефекти

Какви ще са резултатите от този победоносен марш на долара? Със сигурност в известна степен то ще е добро за икономиките на европейските страни, като най-много ще спечелят компаниите, които се занимават с износ на стоки и услуги към трети страни. Също така американските туристи ще са все по-привлечени да идват на почивка в Европа. Това е и целта на девалвацията на единната валута – да се привлекат повече чуждестранни капитали в европейската икономика. Проблем ще е обаче за покупателната способност на населението, особено в по-бедни страни като България, която е силно зависима от вносни стоки. Най-неприятната ситуация може да се получи, ако петролът се оттласне от дъното си и започне да поскъпва. „Силен долар и скъп петрол – това би било абсолютен шок за по-слабите икономики, каквато е българската. Инфлацията, която може да се генерира при такива обстоятелства е много вероятно да доведе до повишаване на безработицата заради нови производствени разходи”, коментира Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. Освен това ще губят и тези, които спестяват в евро или левове. От една страна лихвите в момента при депозитите са много ниски, а от друга – цената им пада допълнително заради валутния курс.

40% от вноса ни – в американска валута

Около 40% от целия внос в България идва от трети държави – извън Европейския съюз. Търговските договори с тях най-често са за суми, деноминирани в американски долари. Сумата само на руския, турския и китайския внос за миналата година у нас възлиза на над 12 млрд. лв., тоест 1/4 от целия внос. Така може да се очаква всички руски, турски и китайски стоки да поскъпват, заради все по-високата цена на долара. Някои анализатори обаче смятат, че това може и да не удари редовия българин в джоба. „Потребителите няма да усетят поскъпването на долара, защото или ще се преориентират към европейски стоки, или конкуренцията ще застави вносителите извън ЕС да поддържат по-ниски цени”, смята шефът на отдел ”Анализи” в ЕЛАНА Трейдинг Цветомир Цачев. Факт е, че цените на този внос е много под стойността на европейските им еквиваленти. През миналата година от трети страни най-много сме внасяли горива, машини и оборудване.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.