iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Европейските инвеститори ще обявят намеренията си

Европейските инвеститори ще обявят намеренията си 03_1426840765

В сряда късно излезе съобщение от името на LIC33, че "група инвеститори от Европейския съюз купуват мажоритарния дял във "Виваком" (търговското наименование на БТК).

Вчера пък стана ясно, че идния вторник LIC33 ще даде нарочна пресконференция, за да обяви намеренията си за придобиване и на други компании в България. Вероятно става дума за "Дунарит", "Авионамс" - бившия военен завод "Терем" за ремонт на авиотехника, ТВ7 и др.

LIC33, регистрирана в Париж, се контролира и управлява от Пиер Луврие - белгиец с руски паспорт, който живее в Париж, а наскоро за кратко стана прокурист на русенския завод за боеприпаси "Дунарит". Пиер Луврие се представя като инвеститор с 15-годишен опит в сектори като IT, хранително-вкусова промишленост, биотехнологии, химикали, опаковане, логистика и други с общ годишен оборот над $10 млрд. В групата LIC33 освен Луврие влизат Брус Бауър, украинецът Анатоли Кайро, френският генерал Бертран Кавалие и Жан Жакобе. На сайта на LIC33 в графата "текущи проекти" пише, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор и телекомуникационна инфраструктура, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и активи в медии и агенции за недвижими имоти. Бъдещият нов инвеститор твърди, че с придобиването на БТК се ангажира да рефинансира задължения за около 900 милиона евро.

Новината за LIC33 е изненада, защото неотдавна друг кандидат за БТК - офшорката SHCO 79, подаде уведомление за придобиване на дял в телекома в Комисията за защита на конкуренцията. КЗК обаче отказа да се произнесе и препрати казуса към Европейската комисия заради големите мащаби на част от участниците в сделката - самата БТК и руската ВТБ, която е акционер в българския телеком чрез едно от инвестиционните си дружества.

Тогава близки до Делян Пеевски медии обявиха, че SHCO 79 не е реален инвеститор, а трансакцията цели да заличи връзките между свързаните с Цветан Василев фирми, които държат акции в БТК, и кредитите за придобиването на телекома, отпуснати от КТБ.

Вчера КЗК съобщи, че не е получавала документи за намеренията на LIC33. Възможно е, понеже случаят е аналогичен като този със SHCO 79, новите кандидат-акционери да са решили да се обърнат директно към Брюксел за предстоящото придобиване. Дали е така, ще стане ясно във вторник, когато Луврие и партньорите му ще споделят с медиите плановете си за инвестиции в България.

Миналата седмица премиерът Борисов обяви, че активи на КТБ продължават да се разграбват и че накрая няма да останат пари за Фонда за гарантиране на влоговете и за всички останали кредитори на банката. Той намекна, че не е доволен от промените в собствеността и управлението на компании - клиенти на КТБ, като телекома и "Дунарит". По команда на премиера парламентът прие експресни законови поправки, които ще позволят бързо назначаване на временни синдици в КТБ. Те ще могат да атакуват сделките с активи, свързани с банката, като искат от съда развалянето им. Синдиците, които трябва да бъдат назначени в близките дни, ще се заемат първо с мистериозните нови купувачи на БТК, съобщи вчера "24 часа", цитирайки "високопоставен представител на парламента".

КОНТРА

Адвокатът на банкера Цветан Василев - Константин Симеонов, вчера изрази опасения за прилагане на двойни стандарти: "Много е вероятно служебният синдик, който ще бъде назначен в КТБ, да раздели цесиите на наши и ваши. Едните ще бъдат анулирани, а други - приети и изпълнени." Адвокатът прогнозира по ТВ 7, че когато влязат в действие спешните поправки в закона, ще последва лавина от съдебни дела. "Специалният закон, с който се назначава служебен синдик, цели по някакъв начин да се попречи на нормалната дейност на квесторите. В преходните разпоредби е записано - прилага се със задна дата. Това е специален закон за специален случай, коментира Константин Симеонов. Според него единодушието на партиите в парламента е странно.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.