iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ЕС иска да има своя собствена армия

ЕС иска да има своя собствена армия 03_1425906910

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова да бъде създадена общоевропейска армия, като заяви, че ако ЕС има свои собствени военни части, ще може да реагира на заплахи към страните членки на съюза и към съседните държави.

Според Юнкер по този начин и Русия ще получи сигнал, че "сериозно се отнасяме към отстояването на ценностите на ЕС".

Идеята, споделена от Жан-Клод Юнкер, има привърженици в Германия, писа в. "Велт ам Зонтаг". Председателят на германската парламентарна комисия по външни работи Норберт Рьотген е на мнение, че европейските държави отпускат значително финансиране за поддържане на националните си армии, но въпреки това военните им възможности не са достатъчни, за да се противостоят на Русия. "Имаме множество малки армии, които често правят едно и също, еднакви са ресурсите и въоръжението им", обяснява той. Според Рьотген армията като символ на държавността вече е анахронизъм, който трябва да бъде преодолян в интерес на европейската сигурност.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви преди време, че не е изключено в бъдеще на Брюксел да бъде предадена част от националния суверенитет, свързана с отбраната, тъй като ЕС ще се нуждае от собствена армия. Според нея сформирането на общоевропейски сили ще доведе до подсилване на сигурността, особено при избухването на кризи като тази в Украйна.

Предложението за създаването на армия на ЕС бе лансирано и от група експерти, оглавявана от бившия генерален секретар на НАТО и бивш върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана, припомня в. "Велт ам Зонтаг". В свой доклад те препоръчаха създаването на "политически и военни средства за провеждане на самостоятелни операции за интервенция извън границите на Европа", както и изграждането на военна централа на ЕС в Брюксел.

ПРИМЕР

Германското министерство на отбраната обяви преди дни, че батальон от 600 войници ще премине под полско командване, отбелязва в. "Велт ам Зонтаг". Реципрочно полски батальон пък ще бъде командван от германците. Все още не е ясно кои точно части ще участват в размененото командване, но се смята, че ще са базирани по полско-германската граница и че промяната ще влезе в сила в средата на 2016 г. Бундесверът има подобна програма с Холандия от 2014 г., където 2100 войници са под германско командване. Все още обаче не са определени германските военноморски части, които ще бъдат ръководени от холандците. Освен това тази година на учения в източните членове на НАТО ще участват близо 5200 германски военни - това е без прецедент в историята на обединена Германия.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.