iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Експлоатират трудово българите в чужбина

Експлоатират трудово българите в чужбина 06_1433331369

Работещите българи в чужбина много често стават жертва на трудова експлоатация, като от своя страна, българските власти са слабо чувствителни към експлоатацията на чужди граждани у нас. Това е изводът на доклада на Агенцията за основни права на ЕС.

Докладът е пълен с примери за тежки случаи на експлоатация на граждани на различни страни. За България са посочени няколко фрапиращи случая. Например за двойка мъж и жена, които заминали да берат плодове и зеленчуци във Франция по договор с българска фирма. Документите им били напълно изрядни - с регистрирано в тамошната община разрешение за работа. След като двойката работила пет месеца по 15-16 часа на ден, получила възнаграждение само за шест седмици. Освен това те работили често в дъжда и с неподходящи дрехи, а нямали пари да си купят облекло. Друг пример е за българи, които заедно с германци, гърци, молдовци, румънци и казахстанци, били експлоатирани в Белгия като чистачи на крайпътен ресторант. Получавали по 45 евро на ден, работели седем дни в седмицата по 15 часа. След анонимен сигнал местна контролна служба възприела случая като трафик на хора и работниците били поставени под закрила. В резултат виновните били осъдени на затвор от една до пет години, а замесените фирми били глобени с 18 хил. евро.

У НАС

Според доклада в Гърция и България корупцията е основен рисков фактор при разглеждането на подобни случаи. У нас обаче робството и принудителният труд се възприемат като престъпление само "при определени условия". Посочено е, че България защитава само граждани на държави извън ЕС, когато са станали жертва на експлоатация. Трудова експлоатация се наблюдава най-често в земеделието, строителството, хотелиерството, домашните услуги, производството. Рядко виновниците биват изправяни пред правосъдието, наказвани и принуждавани да платят обезщетения на пострадалите. Посочва се и че у нас едва 1% от работодателите се проверяват от инспекцията по труд, което няма как да ги дисциплинира.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.