iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ЕЦБ отново повиши тавана на Механизма за спешна ликвидност за Гърция

ЕЦБ отново повиши тавана на Механизма за спешна ликвидност за Гърция 06_1434969632

На днешна извънредна телеконферентна среща Европейската централна банка отново повиши тавана на Механизма за спешна ликвидност. Чрез него Централната банка на Гърция предоставя извънредна ликвидност на закъсали търговски банки в страната, съобщава агенция Ройтерс, но без да се уточнява конкретният размер.

Това представлява трето увеличение на кредитната линия на ЕЦБ за гръцките банки само в рамките на последните шест дни с оглед на масовото паническо теглене на депозити от банковата система на страната в последно време. Говори се, че само в рамките на миналата седмица са били изтеглени депозити в размер на около 4,2 млрд. евро, като през последните дни "кървенето" на гръцките банки е било в ежедневен размер от 1 млрд. евро с оглед на засилващите се страхове за скорошен фалит на Гърция и за налагане на т.нар. "контрол на капитала".

Миналата сряда (17-и юни) Европейската централна банка одобри повишение на тавана на програмата ELA с 1,1 млрд. евро, след което в петък (19-юни) програмата за спешна ликвидна помощ беше повишена с още 1,8 млрд. евро до общо 85,9 млрд. евро.

Неназовани източници от Франкфурт и от Брюксел са посочили, че за днес има заявки за ново теглене на средства от гръцките банки в размер на около 1 млрд. евро.

От ЕЦБ са посочили, че при необходимост банката е в готовност да проведе нова извънредна телеконферентна среща, на която да обсъди тавана на програмата ELA.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.