iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Две фирми искат да проектират ремонта на язовир "Студена"

Язовир Студена-табло снимка: Руми Борисова - Фейсбук

Две чуждестранни фирми са сред желаещите да участват в търга за изготвяне на проект за предстоящата рехабилитация на стената на пернишкия язовир „Студена“. Договорът с бъдещия проектант трябва да бъде сключен до края на март тази година, като освен родни сред кандидатите има и специалисти от Италия и Германия.

Ремонтните дейности на стената ще продължат две години и половина и ще обхванат основните изпускатели, бетоновото покритие на стената, козирката, осветлението и т.н.

Язовирът, който снабдява с вода Перник и няколко околни селища е пуснат в експлоатация през декември 1953 г. През всичките тези години стената му не е реконструирана основно и слънцето, водата и температурните аномалии са дали своя отпечатък върху външния й вид.

За да се гарантира безопасността й, на всеки три години най- добрите специалисти у нас правят обстоен преглед на състоянието й. И в последния доклад, няма данни за опасност за техническата експлоатация на съоръжението. Предстоящата реконструкция обаче ще позволи и по-нататъшната му безаварийна експлоатация, казаха от ВиК. Тя ще бъде направена с пари от Световната банка. Заемът се отпуска за общо четири язовира в страната, сред които е и пернишкият „Студена“./ Радио Благоевград

ВИЖ ГАЛЕРИЯТА ТУК!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.