iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Два от мобилните оператори няма да могат да отказват прекратяване на договори

Два от мобилните оператори няма да могат да отказват прекратяване на договори 01_1453123257

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на два от мобилните оператори да отказват прекратяване на договори на своите абонати без каквито и да било договорни или правни основания, казаха от КЗП в съобщение.

Единият от операторите отказва разтрогване на договорните отношения, ако клиентът не подаде заявлението за прекратяване в обекта, в който е подписал и получил първоначалния си договор. Подобна уговорка не е залегнала в условията на оператора, с които потребителят се съгласява при обвързването си с търговеца.

Другият телеком пък

принуждава потребителите да отправят типови предизвестия

за прекратяването на контракта. Независимо от обстоятелството, че общите условия на дружеството допускат писменото предизвестие да бъде подадено както по образец, така и в свободна форма, на практика търговецът изисква от абоната си да попълни бланка Допълнително споразумение към договорите по образец, който се предоставя в търговските му обекти. Освен това заявлението трябва да се подаде точно месец преди изтичането на договора. В противен случай той не се прекратява.

Според КЗП

тези действия на търговците трябва да бъдат преустановени

защото създават трудности на потребителите и представляват нелоялни търговски практики. В случай че съдът потвърди решенията на контролния орган, потърпевшите от действието на тези практики могат да претендират за обезщетения по съдебен ред.

През 2011 г. народните избраници отмениха автоматичното подновяване на договорите с мобилните оператори и въведоха промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Така месец преди да изтече договорът операторът трябва да предупреди абоната. Договорите обаче

не могат да бъдат с продължителност повече от 24 месеца,

а след това операторите имат право да продължат срочните договори с 12 месеца.

Ако например сте подписали договор, чийто срок е изтекъл преди месец, той в момента се счита за безсрочен и можете да го прекратите с едномесечно предизвестие, което се подава в магазин на оператора. Договорът ви може да бъде подновен за определен срок само ако вие се подпишете под такъв документ.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.